Pàgines

divendres, 23 d’abril del 2010

qui "ajuda" a Grècia?

Grècia demana les ajudes de la UE i de l'FMI. Parlem de 45.000 milions d'euros entre Europa i FMI. Recordem que l'estat espanyol va prometre que posaria la quantitat de 3.675 milions d'euros per ajudar l'estat grec a no fer fallida.

Es veu que, és la part que de rescat que li toca assumir a l'estat. Qui és l'estat? Ah, amics! Lluís XIV deia que l'estat era ell, però m'imagino que vista la situació avui diria que l'estat som tots, i alguns més que d'altres.

Algú podria pensar que les economies dels països europeus, en particular la de l'estat espanyol, funcionen a tota màquina i poden, per tant, prestar diners sense titubejar. És curiós. L'estat espanyol va com boig per col·locar el seu deute públic per a poder pagar la despesa pública actual. Despesa pública que no ha parat d'incrementar-se en l'esperança que aquest increment de despesa reactivarà l'economia. L'està reactivant?

Perquè presta diners l'estat? perquè espera que li sigui retornats amb escreix. Li seran retornats? ves a saber, però aquests diners que presta l'estat, en realitat tampoc no els té. O millor dit, són diners prestats que, a la seva vegada, l'estat tindrà que retornar també amb escreix.

És curiós tot aquest joc de préstecs i de finances internacionals. Tanmateix, i posant els peus a terra, els préstecs es tornen. Si no els tornes, t'embarguen. Et poden deixar sense ni els calçotets. Doncs bé: podrà Grècia tornar els préstecs que té concedits? i més important encara: podrà fer-ho Espanya? Per entendre'ns: ¿quan i quant em tocarà pagar a mi, i a tu, als nostres familiars, amics i veïns? com em tocarà pagar? ¿en què es traduirà el venciment de la lletra que en el nostre nom, però sense que ningú ens expliqués la lletra grossa ni, encara menys, la petita d'aquests negocis que ha fet l'estat? A què estan jugant aquests psicòpates?