Pàgines

dimecres, 28 d’abril del 2010

Inútil i/o mentider

Avui al matí el ZP afirmava que Espanya està sortint de la recessió i que l'atur baixarà a l'abril. Una de dues: o és un inútil, o és un mentider. Una tercera: totes dues a l'hora.

Ahir, una "errada informàtica" a la web de l'INE ("Instituto Nacional de Estadística") va permetre accedir a les dades de l'EPA (Enquesta de Població Activa) del darrer trimestre. Es veu que l'atur ha finals de març havia escalat fins superar el 20%. Les dades van desaparèixer poc temps després perquè la data oficial de publicació és aquest divendres i, per altre banda, sembla que encara calia acabar de "validar-les".

Veurem aquest divendres com afecta el "validat" a la dada d'atur del primer trimestre. Tanmateix, Podria ben bé ser que els mecanismes de "validat" serveixin per donar la raó al ZP quan afirmava aquest matí que l'atur baixaria a l'abril. En què consistirà aquest "validat"?

Ara bé, Déu me'n guard d'acusar ningú de cuinar les dades, o encara pitjor, de falsejar-les! No, no, és impossible! no s'atrevirien a fer-ho? oi? No fos cas que passés com amb el govern grec, que va falsejar dades de la seva comptabilitat per a poder ingressar a l'euro, i mira com estan ara!

Perquè resulta que l'estat grec està a punt de fer suspensió de pagaments. Per això les borses porten dos dies en caiguda lliure. Perquè tenen por del mal que això pot significar per l'economia. Però ningú pensa que l'estat espanyol pugui estar mentint, oi? doncs no, resulta que l'agència de qualificació S&P s'ensuma alguna cosa i ha rebaixat la qualificació del deute espanyol. Què vol dir això? doncs que a S&P creuen que hi ha la probabilitat no menyspreable de que l'estat espanyol no pugui pagar els deutes que té contrets amb creditors internacionals.

Qua a S&P no es refiïn dels números de l'estat és simptomàtic. Ens podrem refiar de les dades del divendres? què ens diran aquestes dades? En tot cas, costa de creure's al ZP quan anuncia la fi de la crisi. Si us plau. Arreu d'Europa estan amb el culet apretat. Però el ZP, amb l'atur a l'alça, va anunciant el final de la crisi. O és un inútil, o un mentider, o totes dues coses.