Pàgines

diumenge, 25 d’abril del 2010

25 d'abril (després de les consultes)

Felicitats a la coordinadora i felicitats als compatriotes que han anat a votar.

A hores d'ara els resultats diuen que la participació ha estat del 20%. Sense dades definitives cal preveure que el sí a la independència haurà superat de llarg el 90%.

Pel que fa a la participació i per a valorar-ne el resultat obtingut, és ara un bon moment per repassar aquest article del crònica que estimava que la participació, atenent a les característiques sociològiques dels pobles i ciutats on s'ha esdevingut la tercera onada de les consultes, es situaria sobre un 16,78%. 5 punts per sota de les del febrer i 10 punts per sota de les del desembre. Comparant l'estimació amb la realitat d'avui el resultat, doncs, ha estat molt millor del que es podia esperar.

Tanmateix, l'anàlisi d'aquestes dades és difícil. A la vista d'aquestes dades apareix la necessitat de completar el mapa. És necessària la consulta a Barcelona i a la majoria de la zona metropolitana. A més, ara es fa necessari avaluar quanta de l'abstenció de les consultes es mobilitzaria en un referèndum vinculant i també com es repartirien aquests nous votants. Amb la d'avui, es demostra que l'independentisme és una força transversal creixent amb una capacitat de mobilització sobre el camp que supera la militància dels partits. L'independentisme ha articulat un moviment social sense subvencions i només amb l'esforç de voluntaris que no té equivalents. Cal dir també, que l'esquerra independentista s'hi ha abocat, com ERC i CiU, però aquests dos partits es mantenen en un, probablement calculat, segon pla.

Avui sabem que aquestes consultes, per elles mateixes, no ens duran la independència, però crec que marquen un abans i un després. Ara bé, en què es traduiran políticament? Què canviarà en els partits a rel de les consultes? Què s'ha de fer per cristal·litzar la força de tots aquests vots i de tots aquests voluntaris en un Parlament amb voluntat independentista majoritària?

En el càlcul dels partits avui apareix una dada important, tot i que a hores d'ara incompleta: l'independentisme amb capacitat de mobilització compta, a dia d'avui, amb un mínim de mig milió de vots, i que l'independentisme en un referèndum d'autodeterminació pot comptar fàcilment amb una sostre que deu estar segurament en més del doble. L'abstenció de les consultes no aclareix incògnites, però igual com l'abstenció es llegirà per l'unionisme com un no a la independència, en un referèndum vinculant, aquesta mateixa abstenció seria un factor que el debilitaria extraordinàriament. Les consultes,en aquest sentit, són un posar-se en acció, són accions d'atac; mentre que l'unionisme, amb el seu no fer, està a la defensiva, emparant-se en la "legalitat" que les consultes estan enderrocant.

Però cal reflexionar molt més sobre el que està passant i com canalitzar-ho. I cal preparar molt bé l'assalt a Barcelona. Avui, de forma subtil, s'ha operat un canvi de tendència: a més del vot independentista de sempre, aquest cop crec que s'han sumat molts votants que han vist la no-sentencia de l'estatutet com la fi de la via autonomista. Si més no, votants que segurament votarien independència en un referèndum d'autodeterminació però que avui s'haurien quedat a casa tranquil·lament. Doncs em sembla que avui molts d'aquests han anat a votar sí a la independència, potser els més conscienciats políticament.

El canvi de tendència seria, doncs, el reconeixement més enllà del nucli dur dels votants independentistes que les consultes śon un instrument polític útil per canalitzar un descontentament o per expressar el desig d'una nova organització política per a Catalunya. Aquest canvi de tendència és, al meu parer i a hores d'ara, la gran aportació d'aquestes consultes i el que hauria de fer-se créixer en properes convocatòries.

Ara cal parlar, analitzar i extreure'n conclusions. Al juny vindrà la quarta onada. Per cert, que al directe.cat han escrit aquest interessant article valorant la participació i els resultats acumulats fins el moment. Per pensar.