Aprofitant dies de vacances hem fet una escapadeta a Berga. Perquè Berga i no, per exemple, Cancun? o Playa Bávaro? o potser un circuit per Sant Petersburg i Moscou? doncs, ho reconec, la resposta és que Berga surt molt més barateta i, per si no ho heu notat, hi ha una crisi de cavall allà fora.
Però argumentar exclusivament motius econòmics seria molt mesquí. Berga ofereix prou atractius com per anar a visitar-la i fer-hi estada.
És possible accedir a Berga des de Barcelona amb transport públic. Hi ha un servei regular d'autobusos de l'Alsina Graells que permet pujar a Berga sense necessita de vehicle privat. Sobre això últim, però, un parell de consideracions: el preu del bitllet d'autobús, si més no per als trajectes que es fan passant pels túnels de Vallvidrera, que es veu que no ho fan tots, és car (o jo el trobo car): 14€, i els de cinc anys ja paguen bitllet complet; i segona consideració, el transport públic al Berguedà és escàs, per no dir inexistent i, a manca de vehicle privat, cal molt probablement tirar de taxis o llogar un cotxe si es vol fer a Berga el campament base d'excursions per la comarca.
Un cops arribats, on dormir? una bona opció és l'Hotel Ciutat de Berga. Els preus en temporada baixa són realment bons. La seva web permet fer reserves online i calcular preus i ho podeu comprovar. A més, els nens menors de 12 anys tenen estança gratuïta en règim d'allotjament i esmorzar.
Hi han d'altres opcions d'allotjament a bon preu. Si es va amb nens pot ser interessant l'Alberg de Berga. El caliu d'un alberg és diferent al d'un hotel i els serveis tenen una qualitat diferent. Cal tenir-ho en compte.
On menjar? el mateix hotel Ciutat de Berga té un bon restaurant. Ara bé, no obren diumenges ni dilluns. Tanmateix, per restauració que no quedi. A Berga es pot menjar molt bé i hi ha un munt de restaurants de diferents qualitats i preus. Més que recomanar-ne un,jo crec que és millor fer una passejada per la ciutat i decidir quin ens agrada més.
Ja sabem com arribar, on menjar i on dormir. Què podem fer? Podem seguir els diferents itineraris de descoberta de Berga que estan senyalitzats. En particular la ruta carlina ens mostra diferents edificis i llocs de la ciutat que estan rel·lacionats amb la primera guerra carlina que tingué a Berga un dels escenaris destacats. Per descomptat també podem fer la descoberta dels llocs i els símbols de la Patum que es poden trobar arreu de la ciutat. En tot cas, sempre podem fer una passejada pel bonic (i no tant petit) casc antic reconvertit en zona de vianants i centre comercial de la ciutat. Si ens allunyem del centre (diguem plaça de l'ajuntament i carrers circumdants) també podem anar a visitar els barris, com el de Pinsàina, o la zona del Passeig de la Indústria (on es troba l'hotel Ciutat de Berga), o el Passeig de la Pau (on fan parada els busos d'Alsina) i on trobem el bar-restaurant La Tosca (molt recomanable!). Per descomptat, és obligatori visitar el nou Pi de les tres Branques a la Plaça dels Països Catalans.
Tot sense sortir del casc urbà. Si estem disposats a caminar una mica hi ha una excursió canònica: la pujada al Santuari de Queralt. Si a Occident tots els camins duen a Roma, en el cas de Berga, tots duen al santuari. Pel cap baix, hi pots pujar passant per la Font Negra, pel camí de l'obaga, o pel camí solà. En tot cas, és una excursió que es pot fer en una hora (potser una mica més més si es fa amb nens petits). El camí solà és el més ràpid, però també el més dur ja que tot són escales. I fer-lo a l'estiu pot ser del tot desaconsellable (per alguna cosa és el camí solà!). El camí obac, per la seva banda és raonablement progressiu, més divertit per als infants pel fet de transcórrer pel bosc, tot i que al final s'enfila una mica.
Els camins arriben al pàrquing (també es pot pujar amb cotxe!) del santuari, i allà es pot optar per pujar fins al santuari per les escales o amb l'ascensor inclinat (costa 80 cèntims per cap!), semblant al que puja des de l'estació de Puigcerdà fins al poble, però el de Berga és més curt. Un cop al santuari es pot fer la visita a la Mare de Déu de Queralt (una bonica imatge de la mare de Déu, que fa de tron de majestat, amb el nen Jesús assegut a la cama esquerra i amb una oreneta al palmell de la ma dreta).
Entre els serveis del santuari hi ha lavabo, bar i botiga de records: Atenció! No admeten targetes! haureu de portar diners en efectiu si voleu comprar res. I una cosa més: el servei és de bar, no de restaurant. No fan dinars!
Si sou prou valents (amb nens costarà més) la cosa es pot allargar i des del santuari es pot fer cap al petit veïnat de'Espinalbet, només que seguint les marques blanques i vermelles del GR del Camí dels Bons Homes que va del Santuari de Queralt fins les restes del castell càtar de Montsegur. Si arribats a Espinalbet encara en teniu ganes, podeu pujar a un altre santuari, el Santuari de Corbera. També s'hi pot arribar amb cotxe. Com no.
Una altre excursió "fàcil": pujar fins les antenes de la Figarassa, un altre mirador sobre Berga. Si disposeu d'un GPS (el senderisme ja no és el que era) podeu descarregar-vos rutes senyalitzades des de Berga (i des de molts altres llocs) de la wikiloc.
Berga, escapada a prop de Barcelona, molt bé de preu. Ideal per a un cap de setmana llarg.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada