Pàgines

diumenge, 21 de gener del 2007

WSF2007

Avui ha començat a Nairobi, Kenya, la setena edició del fòrum social mundial. El WSF2007 (acrònim en anglès). El Fòrum Social Mundial (FSM, acrònim en català) es "un espai de debat democràtic d'idees, aprofundiment de la reflexió, formulació de propostes, canvi d'experiències i articulació de moviments socials, xarxa, ongs i altres organitzacions de la societat civil que s'oposen al neoliberalisme i al domini del món pel capital i por qualsevol altre forma d'imperialisme. Després de la primera trobada mundial, realitzada el 2001, es va configurar com un procés mundial permanent de recerca i construcció d'alternatives a les polítiques neoliberals. Aquesta definició és a la 'Carta de Princípios', principal document de l'FSM.
L'FSM es caracteritza també per la pluralitat i por la diversitat, i te un caràcter no confessional, no governamental i no partidari. Es proposa facilitar l'articulació, de forma descentralitzada i en xarxa, d'entitats i moviments engajados en acciones concretes, del nivell local al internacional, por la construció d'un altre món, però no pretén ser una instància representativa de la societat civil mundial. L'FSM no es una entidad ni una organització". (segons la web de l'FSM)

Més que mai cal articular alternatives. Avui no podem tenir cap dubte que el model neoliberal no serveix. El miratge de l'èxit del sistema capitalista i de la fi de la història que vam viure amb la caiguda del mur es va estroncar amb la destrucció de les torres bessones, i ara es mostra com quelcom que ens afecta a cadascun de nosaltres individualment amb el canvi climàtic, la immigració, l'habitatge, o amb el SIDA, la malaltia, la gana, la guerra, la deforestació de les selves, l'escassedat d'aigua i de recursos i tants d'altres.
Si el sistema neoliberal havia de ser el que dugués a l'humanitat a una era d'arcàdia i de felicitat ara podem afirmar que això no és ni serà així. El neoliberalisme també ha fracassat. Ha tingut temps per mostrar del que era capaç i ara, pel bé de tots, convé canviar el sistema abans que no es perdi l'ultim arbre, l'últim riu i l'últim alè d'aire: El neoliberalisme és capaç de dur-nos a la destrucció del planeta. Falten cinc minuts per la mitjanit. Però avui, encara, un altre món és possible.