Pàgines

dimecres, 17 de gener del 2007

fets de Sant Nicolau Pistoler (I)

Pàgines del llibre dels fets de Sant Nicolau Pistoler:

"En aquells temps, Sant Nicolau Pistoler i els seus deixebles passaven vora d'Olot, a la Garrotxa i allí hi troba un pagès que en veient-lo arribar muntat al cavall seguit de tots els seus deixebles s'espantà molt i es tancà al seu mas amb tota la seva família. Sant Nicolau s'irrità en veure la manca de caritat d'aquell pagès i cridà amb veu potent:

- En veritat, en veritat et dic que més et valdria no haver-te amagat i, en canvi, haver-nos servit un sopar com Déu mana.

Un dels deixebles, que anava begut es posa a cridar també al pagès que tremolava espantat a casa seva tot increpant-lo i amenaçant-lo amb calar-li foc al mas i recriminant-li la seva falta de caritat.

Sant Nicolau Pistoler es girà envers el deixeble cridaner i li buidà el carregador al crani.
Els altres deixebles es quedaren muts i quiets com rocs. Temorosos de la ira del mestre.
Sant Nicolau Pistoler es dirigí a ells:
- Fills meus, quan parlo jo no ho faig jo sinó Déu per boca meva, i aquest pobre pecador no ha vist que interrompent-me, interrompia Déu.

Els deixebles s'adonaren que el mestre tenia raó i en callar el mestre, lloaren Déu.
I Sant Nicolau Pistoler afegí:
- I ara cremem aquest cau de pecadors i enduem-nos tot el que per caritat no ens han volgut donar, però que ens dona el potent braç de Déu.

Dit això, els deixebles purificaren aquell lloc de pecat tot cremant el mas i prenent el que Déu els posava a l'abast. Menjaren i begueren fins quedar satisfets i encara pogueren omplir moltes saques amb provisions.

I Sant Nicolau Pistoler digué al pagès:
- Malgrat que has pecat, Déu perdona fins als més miserables. Algun dia baixarem un altre cop al mas i et demanarem, per caritat, que ens serveixis. Si no ho fas, potser Déu no et perdonarà un altre cop.

El pagès se n'alegrà molt de veure com Déu el perdonava. Sant Nicolau Pistoler i els deixebles marxaren i des d'aleshores el pagès i la seva família practicaren la caritat amb tots els que en nom de Déu li en demanaven.

I Sant Nicolau continuà escampant la paraula de Déu per la comarca amb molts de fets com aquest que ara us he contat.

Amén".

("de la caritat" - Llibre dels Fets de Sant Nicolau Pistoler)