Pàgines

divendres, 6 de març del 2009

IBEX, cinema i 10.000

Doncs sí, l'IBEX ha acabat la setmana per sota dels 7000 punts. Veurem fins on baixa.

Tanmateix, fins a cert punt, és anecdòtic. El que no és anecdòtic és que el número d'aturats s'incrementi de forma imparable.

Canvi de tema: la llei del cinema obligarà a que la meitat de les pel·lícules al cine siguin en català. No es tracta d'imposar a ningú cap llengua. Es tracta de donar dret a poder triar la llengua.
Les productores de cinema han saltat: "qui pagarà els doblatges?". Doncs miris, si per llei han de fer-ho les productores, doncs que ho facin. També diuen que es crearà un circuit de sales de titularitat pública on la programació respectarà la llei lingüística... De retruc, pot ser una bona forma d'abaixar els preus de les entrades del cinema, si l'administració entra en el mercat com a competidor.

Tot plegat pot ser bo per a la indústria del doblatge en català. Potser no tant per a les productores. Però serà bo per a tots els que creuen en el dret a triar (en català o castellà, tant és).

No ens salvarà de res, però és que, trenta anys després, ja va sent hora de que es pugui triar en quin idioma es vol anar al cine.

La llei també va en la línia d'augmentar la quantitat de pel·lícules en versió original subtitulades. Aquesta és una bona iniciativa de cara a augmentar l'interès general pels idiomes estrangers, com es fa a altres països.

I canvi de tema: 10.000 a Brussel·les. Una manifestació que demà, dia 7, pretén portar la reivindicació independentista a la capital administrativa d'Europa.



És l'estratègia de la internacionalització. Els suport CiU i Esquerra podia haver estat més gran però ha quedat en adhesions a títol personal.

Tanmateix, l'esforç fet ha estat important. Des d'aquí els desitjo molt d'èxit i que el dia a Brussel·les acompanyi. Que la reivindicació se senti amb força.

El que em sembla molt interessant són les accions paral·leles: s'està impulsant una Iniciativa Legislativa Popular per a una llei de convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. Es tracta de recollir signatures en nombre suficient per a fer entrar aquesta llei a tràmit al Parlament.

Espero que tinguin èxit. Certament que arribar al Parlament no serà fàcil, i un cop allí, també caldrà veure com evoluciona.

El que valoro és que aquesta iniciativa no surt dels partits sinó de plataformes cíviques. D'alguna manera està en la línia de superar el model partitocràtic i, tot plegat, sortirà o no sortirà bé, però és un pas en, crec jo, almenys, la bona direcció.

El nostre país lliure és possible.

Un altre món és possible.