Pàgines

dissabte, 28 de març del 2009

LEAP/GEAB - Carta oberta als líders del G20

(Traducció amb http://traductor.gencat.cat i repassada personal posterior.
Aquesta no és una traducció oficial!)


Carta oberta als líders del G20, publicada en l'edició internaciónal del Financial Times de 24/03/2009


Carta oberta / Cimera del G20 de Londres: Última oportunitat abans de la desarticulació política global


Senyores i Senyors,

La seva pròxima cimera tindrà lloc en alguns dies a Londres però no estem segurs si vostès tenen un semestre per impedir que el món se submergeixi en una crisi que prendrà almenys una dècada en resoldre's, acompanyada d'una sèrie de tragèdies i convulsions. Conseqüentment aquesta carta oberta del LEAP/2020, qui va percebre l'adveniment de la «crisi sistèmica global» ja fa tres anys, intenta explicar breument per què va ocórrer i com limitar un dany addicional.

Si bé vostès van començar a sospitar que s'iniciava una crisi de magnitud fa menys d'un any, el LEAP/E2020, en el segon número de seu «Global Europe Anticipation Bulletin» (GEAB N°2), va preveure que el món estava a punt d'entrar en la «fase d'inici» d'una crisi de proporcions històriques. Des de llavors, mes rere mes, el LEAP/E2020 ha continuat elaborant pronòstics molt exactes del desenvolupament d'aquesta crisi amb la que el món està ara bregant despietadament. Per aquesta raó, ens sentim amb dret a escriure'ls aquesta carta oberta que esperem els ajudi en les decisions que hauran de prendre en pocs dies.

Aquesta crisi està esdevenint més i més perillosa. Recentment, en l'edició 32 del seu Butlletí, el LEAP/E2020 va plantejar una alarma per a vostès, els líders del G20. Si, quan es reuneixin a Londres el proper 2 d'abril, no són capaços d'adoptar un conjunt de decisions audaces i innovadores, enfocades en les qüestions essencials i els problemes, i posar-les en acció a l'estiu de 2009, la crisi comportarà la «desarticulació geopolítica generalitzada» cap a finals d'any, que afectarà tant el sistema internacional com l'estructura mateixa de les grans organitzacions polítiques com els Estats Units, Rússia, la Xina o la Unió Europea. Tota oportunitat perquè controlin el destí dels 6 mil milions habitants del món haurà desaparegut en aquell moment.

La seva decisió: una crisi de 3 a 5 anys o una crisi d'almenys una dècada?
Fins ara vostès simplement s'han preocupat pels símptomes i pels efectes secundaris d'aquesta crisi perquè, per desgràcia, res no els va preparar per enfrontar una crisi de tal dimensió històrica. Van creure que agregar més oli al motor global seria suficient, desconeixent el fet que el motor s'havia gripat, sense possibilitat de reparació. A dir veritat, han de fer un motor nou, i el temps s'està esgotant, mentre el sistema internacional es deteriora, dia a dia, cada cop més.

En una crisi molt important, cal arribar al cor de la qüestió. L'única alternativa és emprendre un conjunt de canvis dràstics, i així escurçar enormement la durada de la crisi i disminuir el seu tràgic resultat o, en cas contrari, negar-se a fer qualsevol canvi en un intent de salvar el que queda del sistema actual prolongant la durada de la crisi i incrementant totes les conseqüències negatives. A Londres, el pròxim 2 d'abril, podran preparar el terreny per solucionar la crisi d'una manera ordenada en 3 a 5 anys, o arrossegar al món a una dècada terrible.

Ens acontentarem amb donar tres recomanacions que considerem estratègiques en el sentit de que, segons el LEAP/E2020, en cas de que no es hagin començat a implementar-les aquest estiu la desarticulació geopolítica mundial es tornarà inevitable a partir de finals d'aquest any.

LES TRES RECOMANACIONS ESTRATÈGIQUES DEL LEAP

1. La clau de la solució de la crisi rau a crear una nova moneda de reserva internacional!
La primera recomanació és una idea molt simple: reformar el sistema monetari internacional heretat de la "Segona Guerra Mundial" i crear una nova moneda de reserva internacional. El dòlar i l'economia nord-americana no són ja capaços de recolzar l'actual ordre econòmic, financer i monetari mundial. Mentre aquest problema estratègic no sigui abordat i resolt, la crisi s'agreujarà. Efectivament és en el cor de les crisis de productes financers, bancs, preus d'energia.... i de les seves conseqüències quant a desocupació massiva i al col·lapse dels nivells de vida. És per tant d'una importància essencial que aquesta qüestió sigui el tema principal de la cimera del G20 de Londres, i que es facin els primers passos cap a una solució. De fet, la solució a aquest problema és bé coneguda, es tracta de la creació d'una moneda de reserva internacional (que podria dir-se el «Global») sobre la base d'una cistella de divises de les principals economies mundials, és a dir, Dòlar dels EUA, Euro, Ien, iuan, Khaleeji (moneda comuna dels productors de petroli del Golf, que es llança el gener de 2010), Ruble, Real..., dirigit per un «Institut Monetari Mundial», El Consell Administratiu del qual reflecteixi la importància relativa de cada una de les economies les monedes que composin el «Global». Li han de demanar el FMI i els bancs centrals competents que preparin aquest pla per a Juny de 2009, amb una data de posada en marxa a partir del 1r de gener de 2010. Aquest és l'únic camí per recuperar algun control dels esdeveniments actualment desencadenats i alhora aconseguir la gestió global compartida sobre la base d'una moneda comuna situada en el centre de l'activitat econòmica i financera.

D'acord amb el LEAP/E2020, si aquesta alternativa al sistema actualment en col·lapse no ha estat posada en marxa durant aquest estiu, provant que hi ha una altra opció a la de «cada un per si mateix», el sistema internacional d'avui no sobreviurà.
Si alguns dels estats del G20 pensen que és millor mantenir els privilegis del «d'estatus quo» tant com sigui possible, han de meditar sobre el fet que, si avui encara poden influir significativament en la futura conformació d'aquest nou sistema monetari mundial, quan la fase de desarticulació geopolítica mundial hagi començat perdran tota capacitat de fer-ho.

2. Implementar els sistemes de control bancaris tan aviat com sigui possible!
La segona recomanació ja ha estat esmentada moltes vegades en els debats preliminars a la seva pròxima Cimera. Ha de ser, conseqüentment, fàcil d'adoptar. Es refereix a crear un sistema de control bancari a escala mundial, abans del final de l'any, que elimini tots els «forats negres» del sistema. Els seus experts ja van suggerir diverses possibilitats. Decideixin-se ja: nacionalitzar les institucions financeres tan aviat com sigui necessari! És l'única manera prevenir un nou episodi d'enorme endeutament per elles (és la classe d'episodi que va contribuir de manera significativa a la crisi actual), i mostrin al públic en general que tenen certa credibilitat per fer front als banquers.

3. Fer que el FMI avaluï els sistemes financers nord-americà, britànic i suís!
La tercera recomanació es relaciona amb un assumpte políticament delicat, que no pot ignorar-se. És essencial que, no més enllà que juliol d'aquest any, el FMI presenti una avaluació independent dels tres sistemes financers nacionals al G20 durant la crisi financera actual: el nord-americà, el britànic i el suís. Cap recomanació sustentable no podrà implementar-se eficientment mentre no se sàpiga clarament el dany causat per la crisi dins d'aquests tres pilars del sistema financer mundial. No és el moment de ser gentil amb els països ubicats en el centre del present caos financer.

Escriguin una declaració simple i breu!
Finalment, si us plau, permeti'ns recordar-los que la seva tasca és restituir la confiança a 6 mil milions persones i a milions d'organitzacions públiques i privades. Per tant no s'oblidin d'escriure una breu declaració - no pas més de 2 pàgines, presentant un màxim de 3 a 4 idees claus que els no experts puguin llegir i comprendre. Si no ho fan així ningú no llegirà el que han de dir, a part d'un petit cercle d'especialistes i, a més, tampoc revifaran la confiança general del públic. La crisi indefectiblement empitjorarà.

Si aquesta carta oberta els ajuda a sentir que la història jutjarà l'èxit o el fracàs d'aquesta Cimera, llavors, haurà estat útil. Segons el LEAP/E2020, les seves ciutadanies no esperaran més d'un any per jutjar-los. Aquesta vegada, almenys, no podran dir que ningú els va advertir!

Franck Biancheri
Director d'estudis del LEAP/E2020
President de Newropeans
http://www.newropeans.eu

dimarts, 24 de marc de 2009

(versió PDF)