Pàgines

dimarts, 5 de febrer del 2008

variat

La meva intenció per avui era acabar el comentari del llibre "La doctrina del xoc", però entre ahir i avui s'han acumulat un munt de noticies que passen davant:

Atur. Les dades de l'atur el situen com el més alt de la dècada. La versió oficial és l'aturada del sector de la construcció. De de l'oficina on treballo, al 22@, veig un mar de grues i edificis enlairant-se. per Sants, entre les obres de l'AVE i la construcció no pots donar un pas sense ensopegar amb tanques d'obres. Segur que la construcció s'ha alentit. Fora de Barcelona, suposo, i és preocupant que aquesta aturada sigui la causant d'aquesta noticia tan refotuda.

Però no és només l'atur. També és que l'IPC particular dels productes bàsics gairebé dobla l'IPC interanual. És dir: tot és més car, però és que el pa, la llet, l'alimentació encara són mes cars que la resta.

Combina això amb l'atur i un sou menys, i amb un lloguer o una hipoteca que cauen cada mes.

És l'economia, estúpids! que diria aquell.

I aviat eleccions per triar (triar?) govern. I el ZP que tanca a la presó al Barrena. A Catalunya Ràdio, el Bassas ha l'observat la coincidència entre aquesta detenció del dirigent abertzale i les males dades econòmiques sobre l'atur. Utilitzem l'enemic exterior, senyor ZP? ara traurem al papu d'ETA per despistar?

Però no ens podem despistar un pel. el ZP es vol dedicar a regalar calers (comprar vots?) com faria la pitjor dreta neocon. I mentrestant, que no plou, i com que no plou, cal estalviar i ja tenim un decret de sequera que prohibeix regar, netejar vehicles o omplir piscines. No m'ha quedat clar si això de regar només afecta a les empreses públiques i als pagesos o si tindré que deixar morir les plantes del balcó. En tot cas, diuen que l'aigua per al consum domèstic està garantida i que es recuperara+n pous, el rec comtal i vindran vaixells amb aigua des d'on calgui. I el Duran que diu que reactivarà el transvasament del Roina. Però la dessalinitazadora no anava a estar preparada l'any que ve? per cert, fa uns dies la Terribas va entrevistar al conseller de medi ambient i li va fer la pregunta directa de "què passa amb la salmorra de la dessalinitzadora. Això no és contaminació?", el conseller va lligar la resposta amb una qüestió sobre la salinització dels aqüífers a Cardona que també li havia demanat la Terribas ...va respondre que calia distingir una cosa de l'altre i no va respondre a la pregunta de què passa amb els residus. Em temo que abocarem la merda al mar, o l'enviarem a un abocador de tercers. En tot cas, la solució no és òptima des d'un punt de vista ecològic.

Molt de rotllo amb la "nova cultura de l'aigua", però seguim sense ser eficients i respectuosos amb el medi. Cada cop ens queda menys temps. Aquest estiu ens haurem de dutxar amb un got d'aigua.

El PP, per la seva banda, segueixen esforçant-se en caure simpàtic. La junta d'Andalusia ha dit que ofertarà català, gallec i basc a les escoles oficials d'idiomes andaluses i quan una periodista ha preguntat sobre el tema al Rajoy en un míting ens trobem que el públic (el públic, valga'm Déu) es posa a fer buuuu! i el Rajoy diu no se quina bestiesa sobre l'anglès i el castellà.

És la mena de racisme i xenofòbia espontània que ubica al PP en l'extrema dreta. Tot i que qui estigui lliure de culpa que tiri la primera pedra. L'altre dia, uns "seguidors" d'Alonso van dedicar insults racistes a Hamilton en els entrenaments al circuit de Catalunya. La FIA ha tocat el crostó al circuit i els diu que no es poden tolerar aquestes mostres de "Rivalitat malentesa". Rivalitat malentesa. Bonic eufemisme. Racisme en dic jo, odi a l'estranger, xenofòbia... Totes elles virtuts molt espanyoles.

Per variar, però, una noticia que ve de Catalunya Nord. Hi ha hagut un reconeixent oficial del català. El link aquí. No és per tirar coets, però, en aquests temps que corren, és una alegria. Un moviment al nord que no compensa la situació cada cop més crítica dels repetidors de TV3 al sud. Aquesta és una batalla que cal seguir lliurant. Però pinta lleig.

I, finalment, una nota sobre les balances fiscals. El senyor Pizarro va dir que ell estava molt disposat a publicar totes les balances, les fiscals, les econòmiques i tota la informació. Sonava a advertència. Perquè? perquè la balança fiscal catalana és clarament negativa, però l'econòmica, segurament no. Segurament les empreses catalanes venen molt més a espanya del que les empreses espanyoles venen a Catalunya. Podria ser, inclús que ambdues balances es compensessin o que "Catalunya" en sortís guanyant.

És trampa, és clar. La balança econòmica no repercuteix en tots els catalans. No es reparteix aquest benefici. Això és justament una missió de l'estat: la redistribució de la riquesa mitjançant, per exemple inversió pública i infraestructura.

Però cal publicar totes les balances, sí senyor, les fiscals i les econòmiques, i explicar-ho tot. Perquè la dreta catalana no vol la independència i s'inventen la cosa del sobiranisme de pa sucat amb oli? doncs perquè a ells no els convé. Perquè el diferencial són els seus beneficis. I al poble, mentrestant, a estrenyer-se, cada cop més, el cinturó.

Encara podem recular molt. Per exemple, estalviem en menjar: només dinarem els dies parells.

Algun dia espavilarem.