Pàgines

diumenge, 17 de febrer del 2008

Today Kosovo, tomorrow Catalonia


Kosovo acaba de proclamar la seva independència.

Felicitats, amics. Que tingueu sort. Que l'estat que us heu atorgat us ajudi a viure millor, doncs per aquesta molt més que per cap altre raó els kosovars heu donat aquest gran pas.

I el PP i el PSOE que s'han afanyat a dir que mai reconeixeran una declaració unilateral d'independència. I s'han afanyat a dir que Kosovo no és comparable amb Catalunya, Galícia i el País Basc.

Si no és comparable, a que venen aquestes declaracions a corre cuita, i aquesta por, i aquestes amenaces? Potser sí que és comparable, oi? potser és més comparable que cap altre cas. Doncs justament una província, comunitat o regió autònoma, una autonomia, en definitiva, decideix escindir-se de l'estat que l'ha maltractada.

No es pot ser més net. No volien seguir lligats i, aprofitant que Sèrbia no podrà usar la força, Kosovo se'n va.

Potser la diferència és que Espanya segurament usaria la força. Ja han dit PP i PSOE que Espanya no reconeixerà declaracions unilaterals d'independència. Avís per a navegants. Pel que fa a la qüestió nacional de Catalunya, Galiza i Euskadi, PP i PSOE són el mateix: nacionalisme espanyol que nega la nostra existència, que ens vol sotmesos i lligats.

També el govern de Sèrbia va dir fa uns dies que declarava il·legal per avançat la independència Kosovar. Però va ser un brindis al sol. No té força per imposar la seva pretesa legalitat. La Espanya del PP i del PSOE usaria la força contra Catalunya? Hi hauria repressió contra els militants de partits diferents del PP i del PSC-PSOE?

Tanmateix, potser la diferència és també que la majoria ampla del poble Kosovar vol aquesta independència i han votat un parlament amb una gran majoria independentista. Aquesta és la seva legitimitat. A casa nostra, això no és així. A casa nostra hi ha qui parla de "sobiranisme" i fa jocs retòrics per no fer servir la paraula independència. Potser a quests no els reprimirien.

En aquest sentit, potser les paraules de la representant del govern basc són una mica massa optimistes: "el cas de Kosovo ens demostra que es poden resoldre els problemes de manera pacífica". Caldria dir, però, que és perquè Sèrbia no ha tingut l'oportunitat d'usar la força. Espanya, de moment, sí que podria usar-la.

Catalunya podrà independitzar-se quan es donin tres condicions: una majoria independentista al seu parlament; la debilitat estructural de l'estat espanyol i un context internacional propici. Llavors caldrà actuar amb decisió i sense vacil·lacions.

El primer pas, però, és ser forts a casa nostra. No és només un eslògan.

El dia de la llibertat arribarà. Aviat . N'estic segur. Espanya és una mentida i no pot durar.

Mentrestant, felicitats Kosovo. Des d'aquí em sumo a la vostra festa! per mi també és una gran alegria!

Independència. Pavarësia.

Avui, 17 de febrer de 2008, Kosovo. Aviat, Catalunya.

Des de la xarxa de blocs sobiranistes, s'ha encetat una campanya: posar avui el següent títol als posts "Today Kosovo, tomorrow Catalonia". Allà va el meu post.