Pàgines

dilluns, 26 de març del 2007

pacte amb CiU?

M'encanta la proposta del Xavier Vendrell. Des de CiU clamaven que, si l'estatutet era retallat pel TC, hi havien al Parlament majories alternatives per a donar un cop de timó. Doncs mira. Aquí en tens una. I el cop de timó podria ser dels històrics. La proposta del Xavi Vendrell, si ho tinc ben entès, és: Canvi de govern per a fer Mas president i CiU i ERC al govern amb el punt únic d'elaborar una llei de referèndums per a convocar, tan bon punt estigui aprovat, un referèndum d'autodeterminació.

Sí, ja ho se, és il·legal, però, coi, i què? ERC vol la independència de Catalunya. Això, segons la constitució, no és que sigui il·legal, és que és prou motiu com per fer venir la Brunete. ERC vol la independència, per tant, que sigui il·legal, en realitat, a ERC se la porta, ens la porta, fluixa.
A més, no és una qüestió de legalitats, és una qüestió de sobiranies. La constitució diu que l'única sobirania que val és la del poble espanyol, i els independentistes catalans, en canvi, diem que la sobirania del poble català, és igual de certa i amb el mateix dret. Al final, la font del dret última esta en la sobirania del poble. No es tracta de legalitats o il·legalitats. Es tracta d'un xoc de sobiranies. Es tracta de, en virtut de l'exercici de la sobirania, trencar amb la legalitat espanyola.

És així de simple. Jo dubto que CiU com a coalició entre CDC i UDC pugui acceptar aquesta proposta, però CdC potser sí, i els joves d'UdC, segurament també. Pel que diuen els mitjans, però, sembla que ni CiU ni ERC hi vulguin insistir gaire. Es valora aquesta proposta com a poc seriosa segons CiU. La veuen a rebutjada segons ERC.
Segurament quedarà en res. Bé, no puc negar que m'ho temia.
Potser, però, potser, encara tindrem una sorpresa.