Pàgines

dijous, 29 de març del 2007

no res

No he pogut seguir el debat sobre el desplegament de l'estatut en directe com m'hauria agradat i només me n'he pogut fer una idea del que ha passat per les referències als mitjans.
La composició que me n'he fet em deixa una sensació de buit. Què ha passat? El diumenge, Xavier Vendrell deia que estarien disposats a fer govern amb CiU si es comprometia a convocar un referèndum d'autodeterminació. A CiU primer se n'enfoten però després algú olora sang i llencen el repte de dur aquesta proposta al Parlament. A ERC primer diuen que CiU ha menystingut la proposta però després diuen que d'acord, que en parlarem al Parlament (potser algú també ha olorat sang). Finalment arriba el debat demanat per CiU per a parlar sobre com es desplegarà l'estatutet i què caldrà fer si el TC se'l carrega o el mutila més.
Arriba el debat. Carod diu clarament que l'Entesa és una realitat sòlida i no pensen fer president a Mas. ERC i CiU es tiren els trastos. Els altres s'ho miren. Jo diria que, directament, flipen. Vaig poder sentir la primera intervenció del Ridao ahir i em vaig quedar amb la sensació que havia repartit estopa contra CiU a dues mans. ERC i CiU anuncien que presentaran sengles resolucions.
Segon dia. Presentació de resolucions. ERC demana un estat català. La resolució d'ERC és independentista. Acusa el pacte Mas-ZP com el principal causant de la retallada de l'estatut. CiU diu que ni en broma votaran això.
CiU presenta una resolució en la que diu que en cas de retallada per part del TC caldrà contemplar totes les opcions, inclosa la possibilitat de convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. ERC diu que això i res són la mateixa cosa, i diu que no li en donarà suport.
Resultat: CiU retira la seva proposta de resolució perquè no comptarà amb prou vots per a prosperar. ERC sí que presenta la seva proposta independentista que perd per 21 a 114. Només ERC vota independentista.
Finalment, l'Entesa presenta una resolució conjunta a la que en algun punt concret "respecte pel text íntegre aprovat en referèndum" s'hi afegeix CiU. Aquesta resolució és la que finalment s'aprova.
Fi? No. A CiU diuen que Montilla ha de prendre mesures contra ERC i fer-la fora del govern perquè ha perjudicat greument a la institució del President de la Generalitat. Montilla li respon a Mas que "amb el debat d'avui, vostè ha perdut credibilitat i centralitat".
L'Entesa és igual de sòlida que abans del debat i CiU no ha votat una resolució independentista. Entenc que estiguin emprenyats. Suposo que es pensaven que el Vendrell anava de farol però, com deia ahir, aquí hi ha molta gent que no ha entès que a ERC ens prenem la independència com un objectiu seriós i assolible. No era un farol. És CiU la que ha anat de farol.
Les bateries mediàtiques de CiU estan, tanmateix, funcionant a tota màquina. L'agressivitat contra ERC ha tornat als nivells de quan ERC va dir que no a l'estatutet. He sentit avui a un tertulià del Bassas, tertulià que s'autoproclama independentista i, en principi, no vinculat a CiU, fent la conyeta que potser la calçotada la van fer amb porros més que no amb calçots. Ha rebut queixes de part del públic oient, però no ha estat capaç de disculpar-se de forma convincent. Lleig, senyor S.C. Molt lleig. Molt lleig.
El país és el que és. L'independentisme al Parlament, li agradi o no a CiU, està avui representat per ERC. CiU ni és independentista, ni està en el seu programa res que s'assembli a un referèndum d'autodeterminació. Ja ho vam veure a les eleccions al Parlament. El seu "pacte nacional" amb ERC era una segona opció i només per anar fent, no per avançar.
Per a fer això, per mi, llavors i ara, millor l'Entesa, sense discussió. Amb PSC i IC les cartes estan cap amunt i les polítiques seran d'esquerres, per molt que això també emprenyi a alguns. Coi, dretes i esquerres existeixen per molts esforços que esmercin alguns en negar-ho. No poc que existeixen.
Als que acusen a ERC d'haver fet una proposta frívola, tacticista, que no tocava i no se quantes coses més també els diré que a aquest joc CiU també ha jugat. Més: ha jugat i ha perdut. Mala sort. A CiU, si més no, tenen prou diaris, ràdios i televisions per difondre el missatge que més els vingui de gust. Fins podrien fer un DVD.
Amb tot, el més calent és a l'aigüera. El debat sobre el desplegament de l'estatut que volia CiU només era una excusa per atacar i desgastar al govern, com no, que ha acabat girant-se-li en contra.
Han quedat clares les posicions de cadascú. Posicions que no s'han mogut. Tot segueix igual. Clarificat, si vols, però res concret. Ha estat un debat estèril.
El problema real és que el TC es pot carregar l'estatutet, i el debat ha servit de poca cosa en aquest sentit. Inclús ha estat perjudicial. Entre ERC i CiU hi ha avui un abisme encara més gran que el de fa un parell de dies.
Sí, tot plegat, força lamentable.