Pàgines

dilluns, 7 de juny del 2010

Encara més.

Notícia de fa un moment: "L'eurogrup demana a Espanya que prepari noves mesures d'ajust per a 2011".

Dit d'una altre forma: la reducció de sou dels funcionaris,la congelació de les pensions dels jubilats, eliminar la retroactivitat dels ajuts a la dependència, l'eliminació del xec-nadó... no són mesures suficients per a la Unió Europea. Tampoc li deu haver semblat suficient a la Unió Europea la reforma laboral que està a punt de perpetrar el Sr. Rodríguez.

Què podem esperar? crec quer podem esperar que la retallada de sous s'estengui més enllà del funcionaris i abasti a tothom. Quant? ves a saber, un 5% com als funcionaris? potser més?

Tot això quan aquest juliol pujarà l'IVA.

Per què no en té prou la Unió Europea? doncs perquè esperen cobrar els diners que tenen prestats a Espanya, que són molts. I sospiten que si els espanyols no s'estrenyen el cinturó un bon grapat de forats, l'estat, els bancs,les empreses i els particulars espanyols no podran fer front als deutes. I ells volen cobrar.

La Unió Europea diu: O us apreteu molt més el cinturó, i jo us refinanço el deute amb condicions de retorn del préstec encara més dures que les que teniu avui, però podreu pagar més tard, o us embarguem ara fins la camisa i a partir d'avui mateix, us fem fora de tot arreu i us quedeu com l'Albània de l'època de la guerra freda: un estat policial miserable i sense relacions exteriors.

Per cert, que en el paràgraf anterior cal afegir que si malgrat els ajustos no es poden tornar els deutes, aleshores la UE executarà la hipoteca. És dir, que la possibilitat d'acabar com l'Albània autàrquica de la guerra freda a mig plaç no es conjura amb el fet que a curt plaç tothom s'estrenyi el cinturó. De fet, la Unió Europea només vol seguir cobrant mentre pugui.

Perquè, en realitat, poc o molt tots els països d'Europa estan en una situació similar. I cobrar el deute a Grècia, Espanya, Portugal... i la llista va creixent, és el que garanteix la continuïtat d'un model econòmic que s'està anant a fer punyetes a tota velocitat. Els mateixos alemanys han presentat avui un plà d'ajust. El regne Unit, per la seva banda, també està fent figa.

I a tot això, demà hi ha vaga general de funcionaris. I CCOO i UGT diuen que si no hi ha acord faran una vaga general. I llavors un es demana a qui volen enganyar quan posen aquests condicional "si no hi ha acord". És que, per ventura, creuen que pot haver algun acord? Potser estan disposats a pactar una baixada de sous del sector privat? Posem que, als mileuristes se'ls rebaixarà el sou un 15% i es quedaran amb 850€ al mes. Estan disposats a pactar això? o potser una rebaixa de les pensions? posem que també les de viudetat? aquest serà el pacte? a canvi de què? d'oficines noves a la Via Laietana?

La vaga de demà hauria de ser general i indefinida. I si peta el sistema financer, que peti. Si hem de plantar patates les plantarem, però ja n'hi ha prou d'aquests vividors polítics, alts càrrecs i sindicalistes professionals que venen les vides dels altres i que els xuclen la sang.

Era el lema dels grecs a la seva revolta contra les mesures "d'austeritat", de robatori caldria dir: pobles d'Europa, treballadors d'Europa, alceu-vos. Ja n'hi ha prou que sempre paguem els mateixos. Ja n'hi ha prou.