Pàgines

dilluns, 28 de juny del 2010

Ací se separen els camins

Editorial d'urgència de Vicent Partal al Vilaweb. Com sempre, imprescindible.


Ací se separen els camins

La sentència del tribunal constitucional marca la fi de l'autonomia. Com a país podem optar per indignar-nos però acceptar la situació tot intentant arribar al mateix lloc per altres vies -que és el que sembla proposar el president Montilla. Però com a país també podem fer decidir que el despreci institucional amb que ens obsequia l'estat ens deslliura de cap pacte, escrit o no, amb Espanya. I ací, a partir d'avui, és on es bifurquen els camins.

Es bifurquen marcant per un costat la via d'aquells que a qualsevol preu voldran mantenir-se dins l'estat espanyol i la via dels qui pensem que avui ja és més sensat i prudent proclamar la independència.

El despreci a la voluntat popular per part de la màxima institució jurídica espanyola no és de cap manera una anècdota prescindible. El president Montilla intentava aïllar ahir l'atac culpant-ne només al tribunal i això no és veritat. Si Espanya hagués volgut evitar aquest xoc de trens que es va concretar ahir en la sentència ho hauria pogut fer, ho sabem tots.

Així que ara ens toca decidir.