Pàgines

dimarts, 4 de maig del 2010

Vaga general a Grècia


Els grecs van a la vaga general per protestar contra el "pla d'austeritat" del seu govern, que és la condició que li ha posat la UE per a "rescatar-los".

A qui rescata la UE? Els grecs entenen que no a ells. Potser rescata al seu govern i, més precisament, rescata als interessos que defensa aquest govern que, pel que sembla entendre el poble grec, no coincideixen amb els seus.

Quan una família, un particular, un botiguer o un petit empresari s'endeuten, fan un esforç i acaben pagant, i si no poden pagar s'arruïnen. En el pitjor dels casos els bens i salaris són embargats fins que és pagat el deute. Potser estan pagant de per vida. Però en un món de gent amb seny ningú s'endeutaria fins aquests extrems ni ningú prestaria diners sense prendre precaucions.

La bombolla immobiliària és la demostració que aquest món no té gaire seny. Ara bé, el deute acumulat pels particulars tot i ser elevat, no és la partida més important en la columna del deute. Hi ha també un deute molt important de part de les entitats financeres i del mateix estat (això val per Grècia i per l'estat espanyol).

Resulta que un particular soc jo, ets tu, és la vídua del tercer primera, és el pakistanès del súper, és la noia que neteja l'escala. Nosaltres tenim un salari o una pensió i ens espavilem com podem per a pagar els nostres deutes. I sabem que si un mes no arribem, aquell mes ens empalaran.

En canvi, qui és l'"estat"? qui és l'"entitat financera X"? Aquests ens abstractes no tenen cul per ser empalats. Potser això els fa més dignes de ser "rescatats". Aquest rescat, curiosament, passa per obligar als particulars que tenen, o no, deutes a fer "sacrificis". Aquests éssers incorporis que són els governs, els estats, les entitats financeres... seran salvats amb la sang, el dolor, l'esforç i les vides de gent ben real i ben corpòria.

Contra això els grecs fan una vaga general. Contra això els grecs avui apel·laven a l'alçament dels pobles d'Europa. Pobles d'Europa. Els pobles som gent, de carn i de sang, que ens reconeixem d'una mateixa comunitat, amb una mateixa llengua, que vivim a uns mateixos llocs amb uns paisatges que coneixem i estimem, amb uns costums amb els que ens identifiquem. Els grecs apel·len a altres homes i dones a revel·lar-se contra el sistema de governs, estats, i entitats transnacionals que pretenen que siguem nosaltres, gent de carn, ossos i sang, els que els paguem els deutes. Ens volen esclaus. I els que no puguin ser esclaus, seran expulsats.

O ells o nosaltres. El repte està llençat. Podem deixar que els grecs, -no l'"estat grec", no "el govern grec"- siguin convertits en esclaus, o podem internacionalitzar la batalla de Grècia. L'alçament del poble grec que enceti l'alçament dels pobles d'Europa contra un sistema pervers.

Podem donar suport al poble grec, cosa que no passa per "rescatar" els seus bancs, o podem no fer-ho. Llavors,un cop el poble grec sigui sotmès, els següents de la llista, malgrat el que digui ZP, seran els pobles d'Espanya. També nosaltres, els catalans, o si vols, jo, tu, la vídua del tercer primera, el pakistanès del súper, la noia que neteja l'escala...