Pàgines

dijous, 14 d’agost del 2008

Pinten bastos

Les notícies econòmiques d'avui han estat de les que treuen la son.

Tanmateix no es pot dir que fossin inesperades. Al contrari. Sembla que, amb la notable excepció del govern, la sensació d'aturada del creixement era generalitzada.

Els resultats que ha presentat el govern corresponents al segon trimestre fins hi tot poden llegir-se com a millors dels esperats, tenint en compte que pel que fa a Europa, els resultats sí que parlen de retrocés de l'activitat econòmica.

Resulta molt sorprenent que països amb economies, en principi, més diversificades i robustes que la de l'estat espanyol, en canvi, presentin retrocessos.

S'han cuinat les dades?

En tot cas, és igual. La nota de premsa que presenta l'indicador d'estimació del PIB per aql segon trimestre es pot trobar en aquest enllaç de l'INE.

El resum de la nota és la següent gràfica (extret de la mateixa nota de premsa):



Si la tendència (caiguda en picat!) és la que es veu, així a ull, caldrà esperar per al proper trimestre una estimació de retrocés de l'activitat econòmica interanual de, més o menys, un punt percentual i la variació trimestral en zero o inclús alguna dècima negativa.

el ZP ha anunciat un paquet de 24 mesures per a combatre l'aturada econòmica. Caldrà analitzar aquestes mesures. Però així, ràpidament, es veu que són mesures generals que trigaran a aplicar-se i, per tant, no tindran un impacte immediat... i tampoc esta clar quina serà la magnitud del seu impacte.

En fi. Ja veurem. Les dades oficials completes es publicaran el 27 d'agost

Podria parlar de les conseqüències nefastes que tindrà això. O especular un cop més dels perquès d'aquesta situació. Però passo. Tot plegat m'està deixant massa mal cos.

Pinten bastos.