Pàgines

dimecres, 6 d’agost del 2008

Deconstrucció d'un tambor

Avui he vist aquest rètol: 'Deconstrucció del "tambor" de plaça de les Glòries'.


No parlaré aquí de la conveniència o no de... deconstruïr? el "tambor" de les Glòries. En part perquè no tinc gaire clar que vol dir això de "deconstuïr". No ho he trobat ni al DIEC ni a l'Enciclopèdia Catalana. A la viquipèdia he trobat això:

"Deconstrucció
o deconstructivisme és un concepte que s'empra en la filosofia contemporània, la crítica literària, i en les ciències socials, i que denota un procés pel qual els texts i els llenguatges de la filosofia adquireixen un nou significat a la llum dels seus propis supòsits i absències. Jacques Derrida emprà per primer cop aquest terme els anys seixanta. El terme s'ha estès a l'arquitectura, on es refereix als edificis que trenquen amb el volum únic i la geometria ordinària".

He ampliat la meva cerca a la wikipedia en castellà i allà posa que (tradueixo) "Consisteix en mostrar com s'ha construit un concepte qualsevol a partir de processos històrics i acumulacions de metàfores (d'ací el nom de deconstrucció), mostrant que el que és evident i clar no ho és en cap cas, doncs els útils de la consciència en que el que és veritable en sí es verifica, en realitat són històrics, relatius i sotmesos a les paradoxes de la les figures retòriques de la metàfora i la metonímia".

Coi.

Em sembla que ho he entès.

El que no entenc és com deconstruiran el "tambor".

Relacionant-ho amb això, em ve al cap que a la Plaça d'Espanya també hi havia, fa temps, un cartell que anunciava la deconstrucció de les casernes de la policia. Al final el que va passar és que les van enderrocar i ara fa temps que no hi passo però em sembla que estan fent un edifici nou.

A més també em sembla que vaig sentir fa poc que volien enderrocar el "tambor" de les Glòries per a fer-ne una nova ordenació.

Tot plegat em fa pensar que, en realitat, algun geni de l'ajuntament està emprant "Deconstruïr" per "Enderrocar". Què potser és això? Em fa molt l'efecte que sí que ho és. I els molt animals fan un cartell ben gros per mostrar al món que enzes que són.

Com els nens petits que no saben parlar anglès però s'inventen paraules que acaben amb "ing", "ei" i "ai' perquè sonen bé i és guay. Doncs igual.

A l'ajuntament n'hi han uns quants que haurien de deixar de mirar tant la tele i llegir més.

Els suggereixo que aprofitin la deconstrucció del tambor per afegir una doble esferificació a la torre Agbar. Quedarà de conya.

Ferran Adrià ha fet molt de mal.