Pàgines

dijous, 27 de setembre del 2012

Encetem el camí a l'estat... federal?

Avui el Parlament ha aprovat la resolució que insta a fer un referèndum d'autodeterminació "prioritàriament" durant la propera legislatura.

Se'ns dubte que és un gran pas endavant. Ara bé, crec que cal fer algunes consideracions:

"Prioritàriament" vol dir que és prioritari, i hom podria entendre que si és prioritari és que caldrà esmerçar esforços en que es farà, però en "llenguatge polític" aquest "prioritàriament" sense cap adjectiu addicional vol dir que poden haver altres prioritats que passin pel davant.

També convé remarcar que aquesta consulta es farà amb permís, o sense , de l'estat espanyol. Ara bé, sospito que, com a mínim, es demanarà aquest permís. Amb el PP, aquest permís està denegat. Sense discussió. Ara i sempre. Amb el PSOE, avui també està denegat però, i si cal el suport de CiU a les properes eleccions espanyoles per ajudar al PSOE a tornar al "gobierno"?

Fixem-nos que l'avançament electoral del 25 dibuixa un panorama en el que CiU, molt probablement, obtindrà un resultat molt bo. Mas i CiU aspiren a la majoria absoluta. Què passarà mentrestant a Madrid? És molt improbable que Rajoy consumeixi la seva legislatura però, en cas que així sigui, les eleccions espanyoles es produiran en un plaç màxim de tres anys. El PP estarà molt tocat i és versemblant un escenari d'empat entre PP i PSOE.

Aleshores, perquè no, el PSOE podria mostrar-se disposat a l'autorització d'un referèndum si aquest inclou, per exemple, l'opció federal.

Jo no ho veig tan improbable. Políticament seria molt intel·ligent. Té una dificultat important, és clar: el votant del PSOE. Estarien disposats a empassar-se aquest gripau? sospito que la majoria, no.

En tot cas, crec que CiU temptejarà aquesta opció. El sentit de vot d'avui del PSC, abstenint-se, primer, i reconeixent el dret a decidir del poble català, abona aquesta direcció. Al final, el PSC ha aconseguit salvar els mobles i seguir en la partida.

En aquest sentit, hom pot preveure que els passos immediats després del 25N seran, efectivament, acordar entre els partits catalans els termes de la consulta, i en aquest moment, el PSC tindrà alguna cosa a dir. I si el PSOE està disposat a jugar, fins i tot marcar els temps.

Hi ha un altre factor a tenir en compte: El "rescat" de l'estat espanyol. Rajoy, de forma absolutament sorprenent està retardant la petició de "rescat", repetint el mateix error que es va cometre amb les eleccions andaluses, aquest cop amb les gallegues i les basques. Més enllà que el "rescat" és l'anunci de més retallades, rebaixes de salaris, privatitzacions i pitjors condicions laborals, també és cert que la supervivència de l'estat passa per aquest refinançament del deute.

Ningú sap, del cert, quines seran les implicacions, en el que respecta a l'estructura de l'estat, del rescat. Però la intervenció i la necessitat de retallar pot portar al replantejament d'aquesta estructura i simplificar l'administració. Això pot ser, per exemple, tancament d'empreses públiques i semi-públiques, recuperació de competències per part de l'estat, agrupaments de municipis petits, eliminació de diputacions i/o governs autònoms. Amb reforma constitucional, si cal. Aquesta podria ser la falca per on colar la "reformulació federal" de l'estat i a on podrien agafar-se PSC, ICV... i CiU.

És una hipòtesi, només, és clar. Però jo la veig versemblant. Un escenari com aquest situa la consulta que demana el Parlament en un temps que pot anar-se'n a uns tres o quatre anys, amb un resultat incert, i amb una necessària reforma constitucional que pot menjar-se una altre legislatura. La via lenta cap a l'"estat propi" que no sabem si seria independent, o federal. En total, un procés d'uns set o vuit anys. La gent que es va manifestar a la Diada estan disposats a esperar vuit anys? i per un estat federal? Bé, potser els acaben convencent...

Conclusió evident:Si ets independentista, si vols la independència, si creus que és prioritat absoluta la independència, aleshores vota partits inequívocament independentistes: ERC o SI. O les CUP si es presenten.

El full de ruta independentista és aquest: si hi ha majoria al Parlament, proclamació de la independència, i després, ratificació per Referèndum.

I el full de ruta de CiU? CiU té el seu full de ruta que no el coneix ningú fora de la cúpula de CiU. Ara bé, en coneixem detalls: sabem que en el full de ruta de CiU venen més retallades després del 25N. En el full de ruta de CiU no hi ha la investigació dels casos Palau, Millet o del cas del Consorci Sanitari de l'Alt Maresme. En el full de ruta de CiU es parla d'autodeterminació, no d'independència. No em vingueu amb la boutade de "l'Estat propi com Dinamarca". Els danesos ho tenen clarissim que el seu és un estat independent, per molt que estigui a la UE.

No et deixis enganyar. Si vol la Independència, vota Independència. Prou corrupció i prou retallades.