Pàgines

divendres, 8 de gener del 2010

link imprescindible: eBooks en català

Em cau la cara de vergonya. Fins avui no he comentat aquest extraordinari bloc:

http://llibresencatala.blogspot.com/


En el que podreu trobar exactament això, enllaços a versions en pdf, rtf, txt, doc... de llibres actuals en la nostra llengua.

Als organitzadors d'eBooks en català: Moltes gràcies! Calia que algú iniciés una cosa així! Ara, a aconseguir massa crítica. Justament aquests ha estat el Nadal (la campanya comercial) del eReader, tenim, doncs, una bona motivació per a compartir. Segur que és possible organitzar-se per a escanejar llibres en la nostra llengua. De fet, en els comentaris del bloc ja es veu que hi ha gent que s'està animant.

Perquè una cosa està clara: la majoria dels escriptors NO viuen del que escriuen llevat de molt comptades excepcions. En canvi, les editorials fan pagar per la literatura, per la contemporània i pels clàssics. Resulta que el suposat patrimoni literari nacional, clàssic i contemporani, es troba, en realitat, en mans privades que n'obtenen un benefici.

Si, ja ho se que hi han molts treballadors en aquest sector. Però el canvi és inevitable: cal una reconversió del sector editorial a un model de negoci nou. Per moltes trabes que hi posin no ho podran evitar. Però, a més, si no ho fan pot passar que la migració a format digital de la literatura catalana es vegi seriosament compromès.

La iniciativa d ' "eBooks em català" és una gran notícia i també un avís. La supervivència ve per passar al format digital i fer que l'accés sigui lliure. El negoci de les editorials haurà de tenir en compte això. És una qüestió que cal afrontar perquè hi han en joc un sector, però també la nostra literatura. No serà amb denúncies, repressió i censura que ho aturaran. La bola ha començat a rodar.

De nou, gracies als blocàires d ' "eBooks en català". Algú tenia que donar aquest pas. I entre tots, hem de fer-lo créixer.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

És curiós, a mi mai no "se'm cau la cara de vergonya"... normalment simplement "em cau"

Albert Baranguer Codina ha dit...

Corregit.

Sí, jo també faig faltes d'ortografia.

I no només d'ortografia. En rellegir qualsevol post sempre trobo algun error que se'm va passar. I són els que veig, o sigui que imagina't els que no veig per desconeixement.

Però és una progressió. M'esforço per fer les coses millor cada dia i, per descomptat,les esmenes i correccions ortogràfiques són benvingudes.

Algun dia que tingui ganes i temps faré una repassada a fons del bloc.

Albert Baranguer Codina ha dit...

I gràcies per deixar el comentari!

Anònim ha dit...

pot ser que aquest blog ja no existeixi?? he probat d'entrar-hi i no em deixa
per cert, gracies per la informacio

Albert Baranguer Codina ha dit...

Doncs sembla que sí que l'han tancat.

:(

Potser és que l'han mogut a un altre servidor. Serà cosa de buscar-lo pel Google.

Anònim ha dit...

Veig que torna a estar operatiu.

Anònim ha dit...

Torna a estar operatiu :-)

Albert Baranguer Codina ha dit...

Correcte, torna a ser operatiu. Actualitzo, doncs, el post.
Gràcies per avisar.