divendres, 8 de gener de 2010

link imprescindible: eBooks en català

Em cau la cara de vergonya. Fins avui no he comentat aquest extraordinari bloc:

http://llibresencatala.blogspot.com/


En el que podreu trobar exactament això, enllaços a versions en pdf, rtf, txt, doc... de llibres actuals en la nostra llengua.

Als organitzadors d'eBooks en català: Moltes gràcies! Calia que algú iniciés una cosa així! Ara, a aconseguir massa crítica. Justament aquests ha estat el Nadal (la campanya comercial) del eReader, tenim, doncs, una bona motivació per a compartir. Segur que és possible organitzar-se per a escanejar llibres en la nostra llengua. De fet, en els comentaris del bloc ja es veu que hi ha gent que s'està animant.

Perquè una cosa està clara: la majoria dels escriptors NO viuen del que escriuen llevat de molt comptades excepcions. En canvi, les editorials fan pagar per la literatura, per la contemporània i pels clàssics. Resulta que el suposat patrimoni literari nacional, clàssic i contemporani, es troba, en realitat, en mans privades que n'obtenen un benefici.

Si, ja ho se que hi han molts treballadors en aquest sector. Però el canvi és inevitable: cal una reconversió del sector editorial a un model de negoci nou. Per moltes trabes que hi posin no ho podran evitar. Però, a més, si no ho fan pot passar que la migració a format digital de la literatura catalana es vegi seriosament compromès.

La iniciativa d ' "eBooks em català" és una gran notícia i també un avís. La supervivència ve per passar al format digital i fer que l'accés sigui lliure. El negoci de les editorials haurà de tenir en compte això. És una qüestió que cal afrontar perquè hi han en joc un sector, però també la nostra literatura. No serà amb denúncies, repressió i censura que ho aturaran. La bola ha començat a rodar.

De nou, gracies als blocàires d ' "eBooks en català". Algú tenia que donar aquest pas. I entre tots, hem de fer-lo créixer.
Publica un comentari a l'entrada