Pàgines

dilluns, 4 de gener del 2010

Encetem el 2010

Primer post de l'any. 2010. Els experts en prospectiva es divideixen en dos:els que parlen d'un inici de recuperació per a la segona meitat, finals de l'any, o inclús per a l'any que ve, si es mantenen les ajudes i el supeort dels estats; i els que diuen que iniciem a una dècada de foscor. Segons Santiago Niño aquest serà l'any del crash. Segons LEAP/GEAB, cal esperar aquest crash en forma de suspensió de pagaments en cadena d'estats i administracions territorials de tipus i importància diversos. Prediccions molt dures i pessimistes. Sempre hi han hagut catastrofistes, però no sempre han estat tan ben informats. En tot cas, ningú diu que la recuperació estigui a tocar, i que inclús amb una recuperació de la macroeconomia,la recuperació de llocs de treball es retardaria ben bé mig any. 2010 neix amb plom a l'ala.

2010 que serà l'any de la sentència de l'estatut, de la sentència i condemna a Catalunya, que probablement marcarà un punt de retorn, ja veurem si cap a la dissolució definitiva dins l'estat espanyol, o de la marxa cap a la Independència, ara sí, amb convicció.

També serà l'any de les consultes independentistes,al febrer i a l'abril, que seran un bon test per avaluar la capacitat d'organització i mobilització de l'independentisme.

Enguany hi hauran també les eleccions al Parlament de Catalunya. Unes eleccions amb resultat incert. A diferència de fa quatre anys, enguany sembla que no és tan evident la reedició de l'entesa de les esquerres, sobretot per part de PSC i ERC, i només IC aposta clarament per repetir fórmula. Els més optimistes a CiU especulen amb la tornada al govern. PP, per la seva banda aspira a mantenir i millorar posicions. Ciudadanos sembla condemnat, autodestruït per lluites internes i probablement fagocitat per UPyD. La incertesa ve de la ma de Reagrupament. Aconseguirà o no aconseguirà representació? i si Jan Laporta es presenta? i amb qui? com pot influir? L'abstenció sembla del cert que pujarà, i també el vot en blanc. No es pot dir quin serà el color del proper Parlament. Tanmateix, les majories socials no són proclius a moviments bruscos i pensar en petites variacions sobre el Parlament actual sembla el més prudent. Ara bé, petites variacions poden ser suficients per canviar el signe del govern. I, d'altra banda, perquè no un terratrèmol Laporta?

Sismes apart, tinc clar que jo faré confiança un cop més a ERC i al meu veí Joan Puigcercós. Digues-me militant. Justament avui me l'he creuat quan tornava cap a casa. Em sembla que anava a comprar el pa.

Però sempre, aquest 2010, estarà la crisi. De fons per a alguns. De dur dia a dia per a d'altres.

I demà nit de reis. Em conformo amb demanar salut per mi i per la família. Si estem sans, ja trobarem la forma de guanyar-nos la vida. Si estem sans, Les il·lusions, les esperances, la imaginació, l'esforç ja els posarem nosaltres. Si estem sans, la solidaritat, l'ètica, la llibertat, la democràcia són cosa nostra.

En fi. Demà, nit de reis. Caldria dir, més aviat, de savis. Encara que, certament, no és tan comercial. Però eren savis, no reis. Alguna cosa voldrà dir. Mateu 2,1-12:

1 Després que Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d'Orient i, en arribar a Jerusalem, 2 preguntaven:
--On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist sortir la seva estrella i venim a adorar-lo.
3 Quan el rei Herodes ho va saber, es va inquietar, i amb ell tot Jerusalem. 4 Herodes va convocar tots els grans sacerdots i els mestres de la Llei que hi havia entre el poble i els preguntava on havia de néixer el Messies. 5 Ells li respongueren:
--A Betlem de Judea. Així ho ha escrit el profeta:
6 » I tu Betlem, terra de Judà,
no ets de cap manera la més petita
de les principals viles de Judà,
perquè de tu sortirà un príncep
que pasturarà Israel, el meu poble.
7 Llavors Herodes cridà en secret els savis, va demanar-los el moment exacte en què se'ls havia aparegut l'estrella 8 i els encaminà a Betlem dient-los:
--Aneu i informeu-vos amb exactitud d'aquest infant; i quan l'haureu trobat, feu-m'ho saber, perquè jo també pugui anar a adorar-lo.
9 Després de sentir aquestes paraules del rei, es posaren en camí. Llavors l'estrella que havien vist sortir començà a avançar davant d'ells, fins que s'aturà damunt el lloc on era l'infant. 10 L'alegria que tingueren en veure l'estrella va ser immensa. 11 Van entrar a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare, es prostraren a terra i el van adorar. Després van obrir les seves arquetes i li oferiren presents: or, encens i mirra.
12 I, advertits en somnis que no anessin pas a veure Herodes, se'n tornaren al seu país per un altre camí.

Sigueu bons o encara us duran carbó.