Pàgines

dimecres, 27 de gener del 2010

325.000 milions d'euros

El dilluns passat al programa Singulars de Jaume Barberà van parlar amb el Ricard Vergés. Imprescindible. El senyor Vergés fa servir dades públiques i publicades a estadístiques oficials de l'estat i l'Unió Europea per denunciar la situació del deute de l'estat. Aquest deute és un dels factors que llasten qualsevol possibilitat de "recuperació" econòmica o de sortida de la crisi, l'altre és l'atur.

La denúncia de Vergés és molt greu, per les magnituds de les xifres de les que s'està parlant, i perquè malgrat que aquestes xifres són públiques des dels mitjans s'estan ignorant i, en canvi, s'està repetint el missatge oficial de que "les coses milloraran aviat" quan, atenent a les dades, això no és possible.

El títol del Singulars era revelador: Ricard Vergés, la fi del miracle espanyol.

"Ricard Vergés és catedràtic d'economia immobiliària de la Universitat de Mont-real i arquitecte. Segons Vergés, en països amb més tradició democràtica que Espanya, les dades públiques són inviolables i el seu accés un dret ciutadà. En canvi, a Espanya, se subordina el coneixement al pensament polític o al partit corresponent. En matèria de mercats, els millors sistemes d'informació que hi ha són les estadístiques. Per això, els governs i diferents agents es barallen, no per utilitzar-les, sinó per controlar-les."

Tanmateix, les coses podrien estar canviant. Avui mateix s'han fet públics els resultats de BBVA, que han estat més baixos dels esperats i, molt important, el seu president ha reconegut que hi ha un gran deute (gran no, astronòmic, 325.000 milions d'euros) per part del sector dels promotors immobiliaris que caldrà provisionar. Es veu que el Banc de Santander està també en aquesta línia. Això són paraules majors.

Les xifres de deute del President BBVA són les mateixes que les que dona Ricard Vergés. En meys d'una setmana s'està destapant la veritat sobre la magnitud del deute espanyol.

La cosa extraordinària eś que aquest senyor diu això, i a la vegada diu que l'estat segurament ha sortit ja de la recessió. Suposo que es tracta de poder donar el titular que li convé a cadascú. Però alguna cosa no quadra gens.

Tot això en el dia en que aquestes notícies han fet baixar l'IBEX fins poc més dels 11.000 punts. No és cap broma tot el que està passant. Cal esperar moviments.