Pàgines

dilluns, 25 de maig del 2009

campanya per les europees

M'he fixat en els cartells de campanya del PSC.

El PSC ataca de nou amb la vella cançó "Que ve el PP!" que, dit sigui de pas, és d'una extraordinària eficàcia. Segurament el PSC la torna a encertar amb el seu leit-motiv.

Tant se val el que es pugui dir o deixar de dir: en aquest país, aquest missatge funciona. És igual, no importa perquè funciona ni quin raonament col·lectiu porta a milers, milions, de ciutadans a fer cas d'aquest missatge. Funciona, i punt.

Tanmateix, acceptant humilment que el marketing del PSC funciona com una piconadora, faré una crítica a un dels eslògans que he vist a les seves banderoles: "perquè els culpables de la crisi no ens en treuran".

Només volia recordar al PSC que aquesta crisi no és un invent del PP, i que ZP porta més de cinc anys governant. De la crisi en som culpables tots una mica, i més com més responsabilitat s'ha tingut i es té.

Tot i que, certament, reduir el missatge a blanc o negre, bons o dolents, bufons o lletjos, xupiguais o carques, és , sens dubte, un gran encert.

Demostren que coneixen el públic al que s'adrecen...

Més coses: ara sembla que la Generalitat ajudarà a comprar cotxes, motos i el que faci falta, afegint-se al pla d'ajudes del govern de l'estat. Jo pregunto: què ha canviat per apuntar-se a aquest pla? que potser ja s'ha resolt el finançament, motiu que s'al·legava per a no participar? Oi que no? i doncs?

A mi, personalment, em sembla funest i lamentable destinar diners a comprar cotxes. A veure si ho entenem: el sector de l'automòbil està ferit de mort. No es tracta de que la gent compri més cotxes, es tracta de reconvertir el sector. No es va fer quan es podia i ara es mira "d'estimular" el sector, estimulant el consum.

Però, quin consum? si hi han quatre milions d'aturats i pujant! els milions i milions d'aturats volen canviar-se de cotxe? i els milions i milions que veuen perillar la seva feina, també volen canviar-se de cotxe? de veritat? és una necessitat de la gent el comprar cotxes? Quelcom que veuen imprescindible per anar fent? En canvi, sóc demagògic, segur: i les ajudes a la dependència?

És el que deia abans: de la crisi en som culpables tots. Però més com més es mana. El govern "estimula" el consum i aboca els diners per l'aigüera. No es reconvertirà el sector. El sector morirà. Avui es mantindran alguns llocs de treball.Demà no en quedarà ni un. La Generalitat esgota els recursos en guanyar un dia més, fent el joc al "govern amic". No estan aturant la crisi. No estan fent que ens en sortim. Ans al contrari, estan agreujant-la, avui baixa la febre, demà els espasmes seran violents.

Però, és clar, avui baixa la febre. Demà la culpa serà del PP?

La mentida, però, és que uns i altres es culpen de la crisi, quan tots són culpables. Quan tots accepten el sistema sense discussió. PP vs. PSOE, però tot sovint PPSOE.

I els outsiders, tota la resta, tampoc el discuteixen. Potser hi ha alguna excepció honorable, però difícilment obtindrà representació. I encara que l'obtingui no serà més que una veu entre centenars. Res a fer.

Abstenció. Pujarà l'abstenció. Es veu venir. Tampoc servirà per res. Encara que els polítics només es votessin entre ells, el sistema seguiria estant "legitimat". Perquè prou que al referèndum de la constitució europea va votar un escadusser 30% de l'electorat i, en canvi, es va considerar que el resultat era legítim. O amb l'estatutet de Catalunya, que no es va arribar al 50% de participació, i també.

Pujarà l'abstenció. Per les moltes raons que s'estan donant, i es donaran, al personal per no anar a votar.

La campanya no ha fet més que començar. Comença el circ.