Pàgines

dimarts, 5 de maig del 2009

Atur d'abril i Sants.coop

El canvi de tendència que va anunciar la ministra d'Economia s'ha materialitzat en que s'ha passat de més de 100.000 aturats nous a "només" 40.000 al mes d'abril. La nova tendència serà "la desacceleració de l'increment".

L'atur s'ha incrementat al Principat i al País Valencià, i ha disminuït el nombre d'aturats a Illes Balears.

Una dada angoixant: la disminució del nombre d'afiliats a la seguretat social.

La desacceleració no és una bona notícia. És, si de cas, la notícia menys dolenta. D'acord que no és el mateix perdre per 0-5 (o per 2-6) que perdre per 0-1. Però, en tots dos casos, s'està perdent.

Tanmateix, accepto que hi ha una desacceleració. Puc arribar a suposar que el Plan-E, d'infraestructures inútils, té alguna cosa a veure. Ves a saber. Els problemes del plan-E són que 1- les infraestructures són, efectivament, inútils; 2 - quan s'acabin els calers s'acaba el Plan-E i tornarà a accelerar-se la destrucció de llocs de treball; 3 - quan s'acabin els calers ni tan sols quedarà el recurs d'un nou Plan-E d'infraestructures inútils.

Però bé, tothom recorda que l'any passat el PSOE va "regalar" 400€ per cap per "estimular el consum" (comprar vots, diria jo), no? (i conec casos de gent que va utilitzar aquest criteri per votar el PSOE). Doncs el Plan-E està en la mateixa línia: posar un pedaç per arribar a les properes eleccions amb un bon grapat de vots comprats.

És dir, cap reforma estructural. En canvi, utilització dels recursos de l'estat per a mantenir-se en el poder.

L'alternativa al PSOE és el PP que, si fa no fa, ve a ser el mateix. Tal com ho veig jo, no hi ha alternativa dins el sistema de partits.

L'Alternativa seria canviar de dalt a baix el sistema. El sistema som tots, fins hi tot els dissident. I alguns són més sistema que d'altres, és cert, igual com a la granja. El que vull dir és que canviar el sistema vol dir també canviar als individus. Costarà que el canvi es produeixi per les bones.

Si de cas, comentar que el barri de Sants és bressol d'algunes iniciatives interessants. En particular www.sants.coop. Projecte de barri cooperatiu

"Barri Cooperatiu és un projecte impulsat conjuntament entre La Ciutat Invisible i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. El seu objectiu és difondre els valors i les pràctiques del cooperativisme a nivell local i comunitari, per tal d’impulsar les cooperatives existents a barris i pobles, així com fomentar la creació de noves experiències. Barri Cooperatiu és un projecte de comunicació integral que pretén reelaborar i socialitzar l’imaginari cooperativista en la societat. Les cooperatives (de treball, de consum, d’habitatge,...) són pràctiques associatives, plurals i de proximitat, que aposten per formes de producció i relació econòmica alternatives a les de l’actual model competitiu de desenvolupament social. I aquesta aposta ha de ser comunicada."

El cooperativisme pot ser una de les respostes del còctel social alternatiu que pot respondre a la crisi.

Un altre món és possible.