Pàgines

dilluns, 6 d’agost del 2007

Stage6. Més enllà de YouTube

Seguint el rastre de pel·lícules lliures a la xarxa que ha anat deixant Vilaweb, he passat per Yend IT fins arribar a Stage6. Stage6 és el següent pas. Un YouTube super vitaminat que va servir el format DivX, en comptes del FLV per als fluxos de visualització i descàrrega.
El Yend It és una web que "conté una recopilació del material de vídeo hostatjat al servei Stage6 de DivX. Exclusivament en castellà -tant en castellà d'Amèrica com en castellà de l'estat espanyol- o en VOSE -versió original amb subtítols en espanyol-. A dia 06-08-2007 disposen de390 pel·lícules, 2233 episodis de sèries de ficció y 3812 episodis de sèries d'animació, revisats i en funcionament. Cada dia s'hi afegeix material nou."
I jo que hi vaig i ho comprovo. I tiro del fil i arribo a Stage6. Es pot trobar de tot. La major part en anglès. Tanmateix, hi ha material en altres llengües. En català també podem trobar material: diversos episodis de "Catalunya des de l'aire" o "Catalunya des del mar" amb qualitat excel·lent.
Amb disponibilitat de banda ampla el resultat és el de TV a la carta. La columna vertebral és el format DivX i el reproductor DivX que s'encasta al navegador, que es pot executar com a finestra o que permet la reproducció a pantalla completa. TV a la carta per Internet. TV poliglota encara que preferiblement en anglès. Una experiència sorprenent. Jo crec que avui més d'un se sentirà temptat de marginar la TV (analògica o TDT, tant se val) i posar al seu lloc un ordinador amb una bona banda ampla (4Mbps, per a gaudir sense aturades). Qui vol tele quan pot tenir Web 2.0?
I descarregable. DivX a tota potència. d'Internet a la torradora. Tot i que ¿perquè gastar en discos quan la visualització en línia es pot fer amb qualitat igual o superior a la de VHS, de DVD inclús? Potser, malgrat Telefònica, ¿no surt més a compte comprar ample de banda?
En tot cas, si es vol, el material es descarregable en format DivX. Qui no te ara un reproductor DVD de sobretaula que reprodueixi DivX? Qui va dir fa un parell d'anys que DivX seria una moda passatgera? Avui el hardware DivX es troba en forma de petits gadgets de butxaca, en reproductors portàtils i com a component sorprenentment imprescindible de reproductors de sobretaula.
Series com Herois, Torchwood, Losts, StarGate o House (en anglès, of course) es poden trobar parcialment, o completes a Stage6. I també les series del revival: l'Escurçó Negre, o Els Joves, o Mazinger-Z, o Heidi... Cada dia se n'hi afegeix material. La participacio dels usuaris és fonamental per aportar continguts i classificar-los. La participació no és un valor afegit. És estructural.
Un servei, Stage6, que porta menys d'un any i que es troba en la base de la cadena tròfica d'altres webs que el classifiquen i l'organitzen segons criteris concrets, com Yend it.
Aniran a per Stage6 les forces de fosques de la propietat intel·lectual? Resistirà Stage6? Tanmateix, Encara que caigui, la revolta Web 2.0 està consolidada i guanya la partida.
Aquests són temps interessants. Ens imaginem un futur amb una TV que només ocuparà una petita estona de l'oci? Com afectarà a la societat el deixar d'estar tele-dirigits? Com reaccionarà el poder quan el seu principal instrument de propaganda no sigui més que, ara sí, una caixa tonta?