Pàgines

dilluns, 20 d’agost del 2007

Indis

El Víctor Morlán és a Barcelona.
Hi ha un nou xerif a la ciutat, foraster. Ha vingut a posar odre a la reserva. Les incidències del ferrocarril estan provocant que els apatxes desenterrin la destral de guerra. Els caps indis no han estat capaços de guiar la tribu fins la terra dels avantpassats, on els búfals i els cavalls pasturen lliures i el gran Manitú s'ho mira tot somrient i tampoc han estat capaços d'aconseguir que el ferrocarril travessi la pradera sense incidències. Els caps dels pells-roges diuen que la culpa és dels estúpids homes blancs.
Els homes blancs diuen que els pell-roja no han estat capaços de fer que el ferrocarril creuï la prada.
I ara, per a ensenyar a aquests pells-roges ignorants i demostrar-lis els avantatges de la civilització, ve l'home blanc.
L'home blanc és savi i porta regals: miralls, plomes i aigua de foc. L'home blanc sap fer que el ferrocarril camini. La màgia de l'home blanc és poderosa! Aviat el cavall de vapor cavalcarà per la prada. Ara que ha vingut l'home blanc, els apatxes enterraran la destral de guerra, beuran whisky i ballaran amb les squaws de cabells llargs i ulls negres la dansa de la fertilitat!
Però, ai de l'home blanc si està enganyant als apatxes!
Els llops udolaran a la lluna i la destral de guerra no serà enterrada fins que tots els casaques blaves siguin el menjar dels voltors.
I, ai també dels caps dels pells-roges si estan enganyant la tribu!
Seran expulsats de la tribu i el seu tipí serà cremat! La tribu escollirà nous caps, valents i grans guerrers, que coneguin les antigues tradicions, que escoltin als ancians i que estiguin plens de l'esperit del gran Ós, de Manitú, i dels llops. Aquests caps nous guiaran als apatxes fins als territoris del caça dels avantpassats i faran que tots els apatxes sentin l'orgull de pertànyer a una gran tribu de guerrers.

Amén. Avui estic fent l'indi. Però que vingui un home blanc a treure les castanyes del foc és increïble. De debò que tot s'arregla amb un sol home blanc? és Superman? Estan dient que tot això s'arregla amb una sola persona? Més encara, si realment ho arregla, llavors, per a què serveix la Generalitat? I el super-estatutet? per a què serveixen?

Tanmateix, digues-me escèptic, sospito que tot plegat és, de nou, un altre engany dels homes blancs...