Pàgines

dilluns, 14 de maig del 2007

municipals

Ja hi tornem a ser. Al Principat, municipals. A les balears i al País Valencià, a més, autonòmiques.
Al Principat les enquestes no preveuen gaires canvis. A Barcelona sembla cantada la victòria de l'Entesa i el dubte és saber si la suma d'ERC i IC serà capaç de deixar a l'Hereu en minoria. Aquest seria el canvi de debò: un govern d'Entesa on el PSC no tingués la majoria absoluta. Pel demés, poca cosa: S'assoliran els objectius de nombre de regidors per part d'ERC? Qui guanyarà a la ciutat de Tarragona? hi haurà o no patacada general de PSC i/o CiU? Quants regidors obtindran les CUP? Ciudadanos desapareixerà del Principat? esgarraparan algun regidor?
Les municipals són difícils de valorar en conjunt: de forma evident només la participació i la variació de nombre de regidors de tendències esquerra/dreta. A la que es parla del poble o ciutat concret, però, cal tenir en compte les batalles urbanes particulars i el perfil dels candidats.
Tant de bo que la participació s'acosti a la de les presidencials franceses. Em temo, però, que no serà tan bonic. Ja es veurà. Si el poble s'absté per triar alcalde, o sigui, qui acaba dirigint als municipals, la neteja, moltes escoles públiques, residències, casals i centres cívics, els permisos d'obres, un munt d'impostos, tràmits, serveis propers i del dia a dia... Si el poble passa d'això, és que alguna cosa està espatllada. Les municipals són, més que cap altre procés electoral, les eleccions de la proximitat. Si les municipals no interessen, és que no interessa res.
Al País Valencià, les previsions, per mi, son descoratjadores. Des del Principat jo m'ho miro amb un punt d'incredulitat. Camps tornarà a guanyar? i ampliant la majoria absoluta? Aquesta enquesta del CIS està bé? El CIS s'ha tornat boig? D'altra banda, si el poble valencià així ho vol de forma majoritària, que així sigui, evidentment. Les regles del joc són aquestes. En fi. Caldrà esperar al dia de les eleccions i veure què acaba passant.
De totes formes, en la meva opinió, els pobles no són innocents. Quan un poble tria una opció, assumeix una part de responsabilitat. Quan un poble s'absté, l'assumeix tota. Espere i desitge que el poble valencià parle fort i clar.
A les Balears, en canvi, l'esquerra té la possibilitat de tombar al PP. A veure si es veritat i es destapen les corrupteles i les màfies immobiliàries que han massacrat les illes. Dit sigui de pas, el que de debò cal és que l'esquerra sigui de la bona, que el PSOE també sabem com les gasta. Que de merders immobiliaris hi han regidors del PSOE que també en saben molt.
De regidors mafiosos immobiliaris n'hi han al País Valencià, a les Balears i, per descomptat, també al Principat. No tinc molt clar com funciona la cosa al Rosselló, però últimament es veuen als diaris principatins tot d'anuncis de de cases, pisos i apartaments a pobles de l'Alta Cerdanya que fan pensar en coses molt lletges. De la plaga mafiosa-immobiliària no se n'ha escapat ningú.
El polític mafiós és la pitjor espècie de totes. La carronya més llefiscosa. El porc més llardós. Però, compte, que no se'ls pot subestimar. S'aprofiten de les circumstàncies. Coneixen molt bé els mecanismes i el funcionament del poder. Són prou hàbils com per ser desitjats i triats en una elecció aparentment lliure i democràtica.
Torno a dir-ho. Els pobles no són innocents. El pitjor pecat del poble, però, és la indiferència.
La corrupció és la característica del que està podrit. La podrimenta no és cosa de temps. Un govern pot durar molt anys i ser quelcom que funciona. Més aviat és qüestió de que es donin les circumstàncies: polítics corruptibles, pobles amb poc fonament, egoisme i ambició... No és qüestió de temps. És qüestió de ser o no honestos. És qüestió d'estimar o no el teu poble. És qüestió de voler fer del teu poble un lloc per viure, o de convertir-lo en una inversió en totxos. La corrupció es culpa de pocs, però és responsabilitat de tots.