Pàgines

dissabte, 19 de maig del 2007

debat municipals

Ahir divendres es va celebrar el debat electoral de les municipals. Quatre candidats, dos per l'esquerra: Portabella i Mayol; dos per la dreta: Trias i Fernández Díaz; i un teletubbie, o un blandiblub, si es prefereix: Hereu.
Les propostes de l'Entesa municipal les han presentades el Portabella i la Mayol. L'Hereu semblava no saber de què anava la cosa. Quan el Trias i el Fernández Díaz s'han posat matons amb l'Hereu, cosa que ha passat més d'un cop, han vingut al rescat els socis, sobretot la Mayol. La Mayol és, en la meva opinió, la que ha sortit més ben parada del debat.
Tant Portabella com Mayol han aconseguit presentar els seus respectius missatges i posar-se medalles pels anys de govern municipal. L'Hereu ha parlat de vaguetats. M'ha semblat fluix. Trias i Fernández Díaz han esta bé, han presentat una proposta de canvi i han collat al candidat socialista. De fet, era fàcil, només els calia buscar el cos a cos amb l'Hereu per deixar-lo tocat, no KO, però sí tocat. Crec que no hi ha hagut debat més que quan s'han acarat entre ells els candidats d'Esquerra , IC, CiU i PP.
Si el CIS no va molt desencaminat, l'Entesa guanyarà de nou, i això em fa dir que a Barcelona, es vota a partits, més que a candidats, i/o programes. Perquè mira que l'Hereu és fluixet...
Això també li suma dificultat a Esquerra . Digue'm que l'objectiu seria esdevenir la tercera força, però costarà. A Barcelona les inèrcies són fortes. De fet, es podria caure inclús de la quarta posició. En aquest sentit, l'incertesa és gran, i opino que des del partit farien bé de relativitzar els resultats, tant si són bons com si són dolents.
Parlant de la immigració, i relacionant amb el documental sobre canvi climàtic d'ahir, crec que caldria fer una reflexió: la contractació en origen és una part de la solució per aturar la immigració, però compte, que podria ser que a immigració centreafricana estigui fugint de l'avanç del desert. Contra això no funciona la contractació en origen. Potser caldria un enfoc més general i estudiar les actuals migracions humanes sota el prisma de l'ecologia, i del canvi climàtic. Com diu l'Agustí Galiana al seu llibre "Nosaltres els humans", l'economia només és la restricció a unes condicions de contorn concretes de l'ecologia, més general. Si les condicions de contorn canvien, l'economia s'ha de revisar sota criteris ecològics.
Crec que caldria dins Esquerra potenciar el discurs verd. L'ecologisme ha estat sempre dins el moviment d'alliberament nacional, així que no acabo de veure perquè cedir, ni que sigui nominalment, aquest espai ideològic a IC. També és cert que el missatge dels verds és "una veritat incòmoda", però la qüestió és que cal fer propostes per al futur. Si el futur és dur, caldran accions dures, i caldrà dir-ho, encara que no soni bé. No es pot tancar els ulls, ni amagar el cap a un forat.
Calen moltes coses a Barcelona, cal crear habitatge social en quantitat, cal fer fora els cotxes de la ciutat, cal millorar les infraestructures, i l'eficiència energètica i de consum de recursos. Calen més serveis i equipaments socials públics. Cal neteja i seguretat. Calen més coses perquè com ha dit el Portabella, som molts més. Tot plegat no és només responsabilitat de l'ajuntament. Aquí també juga la Generalitat. Cal posar a Barcelona com a objecte i com a motor dels grans projectes nacionals.
Espero que el debat d'ahir ajudi a que la relació de forces a l'Entesa municipal sigui diferent, amb un bloc Esquerra+IC que superi en nombre de regidors al PSC. Aquest seria el canvi bo per mi. Molt millor si a més Esquerra esdevé la tercera força de la ciutat. La solució diumenge que ve.