Pàgines

dimecres, 23 de maig del 2007

IMI i OO, Clima,Campanya

Avui he tingut converses i lectures que m'han proporcionat frases, notícies o pensaments al vol que m'han fet pensar. Avui toca mix.
Una notícia: L'ajuntament pararà una morterada en llicències del Microsoft Office. Encara que hi havia un compromís per a migrar cap al software lliure, diguem, com a exemple paradigmàtic, a l'OpenOffice (l'OO), l'IMI (Institut Municipal d'Informàtica) diu, però, que aquesta migració seria massa cara. Que hi han dos milions de documents fets amb l'Office i que només que un 2% d'aquest documents donés problemes, el total d'hores perdudes en reparar-ho, a part dels costos explícits en consultoria especialitzada per a la migració farien el procés molt més costós que les noves llicències de l'Office.
Les empreses i institucions són, en bona mesura, el seu sistema d'informació. L'argument que esgrimeix l'ajuntament, en la meva opinió, és poderós: una migració precipitada podria provocar una allau d'errors. Tanmateix, caldria dir que l'escenari d'una migració precipitada em sembla força inversemblant. No es fa una migració de tecnologia per les bones. Te un procés. El que espero és que s'enceti el procés. Fonts de l'IMI asseguren al Vilaweb que "mentrestant treballaran per fer més viable el canvi al programari lliure." Doncs espero que sigui veritat i no només bones paraules i qui dia passa any empeny. Això de la migració a OpenOffice és com l'estratègia per combatre el canvi climàtic. Els mitjans hi són, però falten les ganes, i cal acceptar que a l'inici tindrà un cost. A llarg i mig termini, però, és molt més costós no canviar.
Sobre Canvi climàtic, una frase que he sentit: "Sembla que els mitjans comencen a fer arribar a la població el missatge que cal canviar i ens proposen canvis petits, o canviar valors. A mi em fa l'efecte que de valors ja hauríem d'haver canviat fa anys, i que per a mitigar el canvi climàtic el que ara tocaria és canviar de forma de vida". El problema és que això dels valors queda molt bé al discurs ideològic, però és impracticable. De forma de vida no es pot esperar cap canvi col·lectiu si no és provocat per alguna força externa. Parlant en plata: si no hi ha una gran desgràcia, no hi hauran canvis. Ja fa temps que algunes utopies les contemplo amb l'enyorança de vells amics del passat, avui, la meva utopia de capçalera és pensar que encara es pot evitar el desastre.
Tercera: que votaré al Portabella. Les enquestes que s'han publicat aquests darrers dies fan pensar que és possible una Entesa municipal amb el PSC en minoria, o el que és el mateix, amb un bloc ERC+IC que finalment es deslliuraria del corró socialista. Això sí que seria una alenada d'aire fresc.
Les propostes d'Esquerra per Barcelona es recullen al PDF "cent propostes per Barcelona", que és prou interessant de llegir. Hi han algunes propostes, com les de conciliació familiar, que em semblen particularment interessants; Molt interessant la Barcelona-central fotovoltaica de 250MW; la proposta dels "metrocates" ; la proposta del bus ortogonal no hi és al PDF, però també és interessant; el concepte d'economia de butxaca i l'ajuda a la llista de la compra i a arribar a fi de mes, amb informació sobre ofertes. Algunes propostes són realment molt originals i suposo que dur-les a la pràctica no és ni molt menys immediat ni depèn exclusivament de l'ajuntament, però em sembla bo que es facin aquestes propostes. Home, si més no, posem sobre la taula que la gent que viu aquí té uns problemes del dia a dia que no tenen ni molta èpica ni molta estètica, però són els problemes reals. Els que fan més probable que et vagis a dormir neguitós o tranquil segons com hagin anat.
Jo votaré a Portabella. Espero que la llista d'ERC rebi prou sufragis com per a ser decisiva.
Espero també, com he llegit en una intervenció al Racó Català, que els polítics dels diferents partits quan surtin a fer les declaracions valorant els resultats la nit de diumenge, tinguin la delicadesa de dir que han estat triats, no que han guanyat.
A tots els candidats de tots els partits: a alguns us triarem per a una missió. Assumiu el repte amb humilitat i intel·ligència.