Pàgines

dimarts, 8 de setembre del 2009

Remuntada catalana

Avui l'Artur Mas ha fet una declaració d'aquelles. Resulta que segons l'Artur "Espanya només sortirà de la crisi si Catalunya lidera la remuntada".

Segur que no deixa de ser més que una declaració per a fer contenta la parròquia, però a mi aquestes coses em posen de molt mala llet. Se m'acudeixen algunes objeccions.

Això de Catalunya liderant Espanya. Ningú li ha demanat a Catalunya que lideri res. Tampoc està molt clar quin és el significat del mot "lideratge". Per mi, aquesta és la vella cançoneta del catalanisme unionista: Catalunya lidera Espanya.

No, miri, Espanya la lideren els espanyols. I Catalunya, si s'hi fixa una mica, veurà que també la lideren els espanyols. Ni que només sigui perquè el finançament el decideixen allà.

El que hauria de preocupar a Catalunya és que siguem els catalans els que decidim a Catalunya. La remuntada que ha de preocupar a Catalunya és la de Catalunya, i punt. Per a remuntar millor fer-ho sense llast. Espanya és un llast. És una pedra al coll que, o ens desfem d'ella, o ens porta al fons.

A veure quan entendrem d'una vegada que Catalunya només sortirà de la crisi si es desfà d'Espanya. Enviar missatges com el del Mas que encapçala aquest post pot servir per satisfer certes orelles, pot servir per a preparar pactes i aliances a Madrid i per a tranquil·litzar a tots aquells que han vist atacada la "indivisible unidad de la patria" per la consulta d'Arenys. Però a mi em fa l'efecte de discurs vell que, a més, no correspon a la realitat ni de Catalunya ni d'Espanya.

Ara bé, el que també tinc clarissim és que els polítics mai no diuen res sense un càlcul electoral previ. És la seva feina i acostumen a fer-la bé. Quan fan declaracions saben qui les escoltarà i han previst el que se'n dirà.

Llavors, si Mas diu això és perquè el seu càlcul és que això agrada a una majoria. Que això és el que volen sentir, i que la discrepància serà minoritària.

Bé, ho accepto. En minoria, doncs, discrepo.

A Espanya que la lideri Rita. I Catalunya, independent.