Avui, 19 de setembre, és el Dia de la Llibertat del Programari o Freedom Software Day. L'objectiu d'aquesta diada s'explica en nota de premsa que es va emetre per a anunciar-la: "El proper dissabte 19 de setembre se celebra a tot el món el Dia de la Llibertat del Programari. Com cada any a Barcelona ho celebrarem, i aquest cop ho farem al Centre Cívic de Les Corts, de 10 a 20 h. Es repartiran distribucions de sistemes operatius complets i lliures entre els assistents, i usuaris avançats i experts en GNU/Linux oferiran tutorials i tallers sobre el programari lliure i respondran dubtes.
El Dia de la Llibertat del Programari és una celebració mundial del programari lliure. L'objectiu d'aquesta celebració anual és d'educar el públic general sobre els beneficis d'usar Programari Lliure d'alta qualitat en l'educació, el govern, a casa, i a les empreses, és a dir, arreu! Imagineu que, després d'uns pocs anys, la tesi que tant de temps us va portar de fer no fos llegible, o que els vostres vídeos familiars no es puguin veure. Si us queixeu a l'empresa de programari, us diran que us gasteu encara més diners en una ‘actualització’, que només resulta ser més lenta i amb més defectes que l'anterior versió. Fins i tot un nou reproductor de música, només per a trobar que refusa la música que abans podíeu escoltar en el reproductor antic? Malauradament, la majoria de gent viu en aquest món avui.
El Dia de la Llibertat del Programari existeix per a mostrar el públic en general que hi ha una manera de sortir d'aquest cercle viciós. Mitjançant l'ús del programari lliure, obteniu el control sobre el vostre ordinador i les vostres dades. Cada persona té la llibertat de participar i d'usar el programari lliure, ja sigui usant un sistema operatiu completament lliure com el GNU/Linux o una plataforma no-lliure com Windows o Mac OS usant-hi programes lliures.
El Programari Lliure es defineix per les següents llibertats:
- 0.- La llibertat d'utilitzar el programari per a qualsevol ús.
- 1.- La llibertat d'estudiar el funcionament del programari, i adaptar-lo a les nostres necessitats. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat.
- 2.- La llibertat de redistribuir les còpies.
- 3.- La llibertat de millorar el programari i de distribuir aquestes millores, de manera que tothom se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font és necessari per tal de gaudir d'aquesta llibertat.
Aquestes quatre llibertats permeten la participació igualitària en l'era de la informació".
Doncs això. La meva particular acció del dia ha estat la de instal·lar a l'ordinador la distribució Linkat 2.1, la del departament d'Ensenyament. La que es muntarà juntament amb Windows XP en els famosos netbooks del pla de digitalització de les escoles.
Tinc interès en conèixer les característiques d'aquesta distribució basada en SuSE. El que ha estat interessant és que, en comptes de seguir el procediment habitual de particionar el disc i instal·lar a una partició separada, el que he fet aquest cop ha estat crear un disc de VirtualBox i l'he instal·la allà. Una virtualització. Al final, tot plegat, no deixen de ser tècniques, fins i tot avorrides, però el llenguatge geek estil Matrix mola, oi?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada