Pàgines

dilluns, 13 d’octubre del 2008

muntanya russa.

Aquest cap de setmana s'han aprovat les directrius del "pla de rescat" europeu. Es volia evitar un altre dilluns negre i s'ha aconseguit. Avui l'IBEX ha pujat com mai en la seva història. Dijous i divendres negre. Dilluns d'eufòria. Muntanya russa.

Eufòria cocaínica, histèrica. Fa basarda l'espectacle orgiàstic de la borsa.

Tanmateix, es podia preveure. Rebot tècnic catapultat pel pla de rescat. La borsa ensuma diners frescos i els especuladors llencen com taurons sobre la sang.

Què ha canviat de divendres a avui? Res. Les mesures aprovades pels governs europeus encara trigaran a executar-se i a tenir un efecte real al mercat. La tendència avui segueix sent la de la setmana passada. L'atur creixerà. La morositat continuarà augmentant. Més empreses tancaran. Continua havent més d'un milió de pisos vuits a un preu inabastable. El panorama segueix sent dolent. Les previsions de tempesta perfecta no han canviat.

I ara seré molt demagògic, o no: l'estat rescatarà els bancs que calguin. ¿Qui collons rescatarà als treballadors de Nissan, de Frigo, de Tyco... a tants i tants d'altres?. A aquests no els rescatarà ningú. Però a dia d'avui, aquests treballadors ajudaran amb els seus impostos a rescatar els bancs que, ironia, potser els estan collant amb la hipoteca.

I tornaré a ser demagògic, o no: ¿perquè en els ratings de confiança de bancs i caixes, les basques apareixen primer i les catalanes, com a molt, només a mitja taula? no tindrà alguna cosa a veure el model de finançament? jo crec que sí.

El govern espanyol ens robarà part dels nostres impostos per donar-los als bancs. És un robatori que ens fa a cadascun dels treballadors assalariats. Fins que són. A més, pel fet de pertànyer als Països Espoliats (recordem: Illes Balears, País Valencià i Principat), se'ns endinyarà un finançament que garantirà el dèficit fiscal i més espoli, amb el conseqüent ofec de l'economia i la privació dels mitjans per afrontar la crisi.

Com treballadors som agredits. Com valencians, balears i catalans som agredits.

Ahir, festa de la hispanitat, o del genocidi indi, que ve a ser el mateix, la manifestació dels feixistes a Montjuïc va transcórrer plàcidament amb la crema final d''una estelada. La manifestació antifeixista, en canvi, va ser reprimida amb violència. Casualitat? No.

El mateix sistema que estomaca a les esquerres antifeixistes, a les esquerres independentistes, als anarquistes... és el mateix sistema que fa servir els diners dels treballadors per "rescatar" bancs per a que puguin quadrar els seus comptes i per a major glòria dels seus accionistes i dels especuladors de la borsa.

Mentrestant, ERE a Nissan, a Frigo, a Simon ...