Pàgines

dimecres, 22 d’octubre del 2008

Argentina i IBEX

Perquè ha tingut l'IBEX la segona pitjor caiguda de la seva història? primer de tot, perquè hi ha una crisi de dos parells de pebrots i qualsevol excusa és bona per acollonir la borsa, però, avui, hi ha hagut una notícia que ha fet trasbalsar als brokers madrilenys: El govern argentí nacionalitzarà les pensions.

Primer de tot: molt bé pel govern argentí, està per veure si aquesta mesura servirà per a res, però la idea és garantir que els jubilats i pensionistes tindran assegurada la seva pensió.

És de justícia, de ben parits i de bona educació tenir respecte pels grans i fer-se'n càrrec quan ho necessiten. Chapeau per a la senyora Kirchner. Si més no, sobre el paper, és una mesura de protecció social que mereix el reconeixement.

Però, ai las! que ha passat a Madrid? Moltes empreses espanyoles amb interessos a l'Argentina han sentit un calfred a l'esquena: "nacionalització!" i s'han posat a tremolar pensant que qui nacionalitza pensions per garantir els drets socials, pot nacionalitzar qualsevol altre cosa pel mateix motiu.

Per tant, el moviment del govern argentí per protegir als seus ciutadans més grans s'ha interpretat com una possible pèrdua de negoci a Amèrica, o una fiscalització més efectiva de les seves activitats... en definitiva, que se'ls acaba la bicoca i la reacció ha estat desfer-se de les accions d'empreses amb interessos a l'Argentina.

Ara algú dirà que això que han fet els argentins és irresponsable, o jo que se. La realitat és que garantir els drets socials és exactament el que no han fet els governs dels EUA i de la UE amb els seus plans de rescat. Més aviat el que estan garantint són retallades de drets socials. Si de cas, podrien prendre exemple d'Argentina i abans d'injectar liquidesa a bancs que, oh sorpresa! si declaren alguna cosa és que els seus beneficis són astronòmics, millor que garanteixin, de veritat, que els pensionistes i els aturats cobraran.

Però, en fi, que no estan per aquestes coses. Estan per coses més importants com "refundar el capitalisme", i el desgraciat del ZP que va a plorar-li al Sarko per a que el deixi estar a la reunió dels grans, que ell també vol refundar el capitalisme, i fer-se fotos i potser rapinyar els canapés.

Vergonya me'n donaria.