Pàgines

divendres, 6 d’abril del 2007

TN i models sostenibles

Aquesta nit han parlat al TN de TVC de la conferència de l'IPCC. N'han dit una que m'ha deixat sorprès. "Sorprenentment, el model de turisme de Lloret pot ser més sostenible que el model de turisme de camp de golf. El motiu és que el turista de Lloret consumeix uns 300 litres d'aigua al dia, i el turista de camp de golf, més de 600".
Pensant mitja mil·lèsima de segon el raonament que et ve al cap és: "sí, és clar, però els turistes del tipus "Sun, Sand, Sex" són deu mil cops més que turistes de camp de golf. O sigui que un de sol segur que gasta menys, però 10 milions en gasten molt, però molt, més". Això sense comptar, és clar, amb les devastadores i depredadores infraestructures que calen per portar i tenir entretinguts a tots aquests turistes.
Suposo que es tractava de donar la noticia de forma que no s'esvalotés el galliner, però o molt m'equivoco o aquest és una cas flagrant de manipulació informativa o, directament, de pensar que la gent és tonta.
El turisme de camp de golf també és perniciós. No només per l'aigua, també per les urbanitzacions que es munten al costat, que provoquen encariment del sol, migració de la població autòctona, destrucció de l'economia del lloc i el monocultiu de la indústria turística.
Sense ser un expert, jo diria que l'únic turisme "sostenible" és el de cases rurals, justament perquè els propietaris de les cases rurals no en fan del turisme la seva font principal d'ingressos.
Aquesta és una qüestió que cada cop més gent se la pren seriosament. Aquí, però, ens trobem amb boutades com la d'avui al TN.
És aquest el to que tindrem? La tàctica de l'estruç? Hi ha un canvi climàtic, però el model sostenible és Marina d'Or?
Em prenen per imbècil?