Pàgines

diumenge, 5 de novembre del 2006

Tripartit

ERC ha fet el correcte.
El tripartit d'esquerres és la única opció coherent. ERC no és equidistant. No ho era abans de tots Sants ni ho és ara. ERC és esquerra. Un pacte amb CiU només es pot donar per: fer una proclamació unilateral d'independència, o per a convocar un referèndum d'autodeterminació. Però CiU no és independentista, ni té aquest objectiu en la seva agenda. CiU és dreta. ERC no pot pactar amb CiU si no és per a donar un pas endavant. I CiU no el vol donar. Com el voldria donar si a CiU afirmen sense pudor que l'estatutet ha estat un gran pas endavant?
I ara ERC aposta per un nou tripartit. I donarà els vots per a fer a Montilla president. Que així sigui. A tots aquells que irònicament diuen que el crit a la Plaça Sant Jaume serà "Montilla President: Catalunya Independent" els diré que és un crit tant absurd com si en comptes de Montilla hi poses al Mas. Amb "Mas President, Catalunya Comunitat Autònoma". Exactament igual com amb Montilla.
La independència vindrà quan hagi una majoria independentista. No abans. mentrestant, el país ha de funcionar. I per mi millor que sigui amb un govern d'esquerres que no amb la dreta. ERC no ha traït ningú. Ha estat coherent amb la seva ideologia d'esquerra. Pactar amb CiU li hauria donat més conselleries però, a canvi de què? d'aprovar el xec escolar? ERC ha preferit les conviccions a una menjadora més gran.
I si el problema és que Montilla no és català de naixement, ni parla el català habitualment ni té títol universitari, doncs què hi farem. Però al país hi ha molta gent així i cap d'aquestes raons l'invalida per a exercir el càrrec. De fet, tres partits estan disposats a fer-li confiança.
Més tard o més d'hora el president de Catalunya havia de ser algú nascut a fora, i que no tingués el català com a llengua pròpia. Això passa avui. Això no és dolent per Catalunya. Segurament és una bona notícia.
I tant de bo que l'oposició de CiU sigui dura però lleial, que per a sabotejadors ja tindrem al PSOE i al PP.
Jo confio en ERC. Crec que han fet el correcte. Espero que hagin arribat a un bon acord que permeti aplicar la major part del programa. Per mi, i crec que des del punt de vista d'ERC també, això és el millor per Catalunya.