Pàgines

dissabte, 4 de novembre del 2006

Anàlisi dels resultats electorals (...i en porto tres!)

Enganxo això aquí, que té l'origen en la participació al Racó Català.
El primer que va fer el Mas va ser anar a parlar amb el Montilla a veure com anava allò de la sociovergència (allò que va servir per fer les rebaixes de l'estatut?). No sabem què li va dir el Montilla. El fet que cal destacar és que el Mas va anar a parlar primer amb el Montilla. Per tant CiU estava disposada (ho està encara? qui ha dit que avui no hi ha un pacte?) a pactar amb el PSC, exactament igual que el que li retreu CiU a ERC. D'acord, la diferència és que si pacten CiU i PSC el Mas és president.... o no? i si pacten PSC, ERC i IC, ho serà Montilla?
De fet, el pacte nacional que reclamen alguns en què consisteix? Per CiU, el govern de concentració no és CiU + ERC. És CiU + PSC! I ja ha dit que els governs de concentració només calen quan el país viu un moment crític, i aquest no és el cas (Mas dixit). O sigui per CiU, el govern de concentració, el pacte nacional, no és el que alguns diuen per aquí.
I diguem-ho també, la relació de forces al Parlament, i que ningú no s'emprenyi es pot llegir així:
CiU: 48, PSC: 37, Resta: 50.
On és el gran espai central? Agradi o no agradi la majoria relativa del parlament la te un grup de quatre partits absolutament discrepant entre ells, però amb 50 diputats. Amb números a la ma, l'espai central també podria ser el "Resta de partits". És una qüestió de punts de vista.
Catalunya és així: molt diversa.
Des del punt de vista de les forces relatives és molt més interessant pactar amb el segon. La relació de força CiU a ERC és 48 a 21: 2.29 a 1. En canvi la relació de força PSC a ERC és 37 a 21: 1.76 a 1: La relació PSC a (ERC + IC) és encara més baixa: 37 a (21 +12 = 33): 1.12 a 1; gairebé 1 a 1. El nou tripartit és, aparentment més equilibrat de forces, encara que la relació PSC + IC a ERC: (37 + 12 = 49) a 21: 2.33 a 1 és una mica pitjor que amb CiU. Si PSC i IC fan pinça, la situació seria similar a la que patiria ERC amb un pacte amb CiU.
Es pot dir que la clau del tripartit, si finalment es dona el cas, la tindrà IC. Perquè és el partit que ocupa l'espai central entre PSC i ERC.
Numèricament parlant, pactant amb el PSC és més probable que ERC pugui tirar endavant el seu programa, encara més quan resulta que el programa d'ERC i el d'IC són més semblants que amb el del PSC, per tant, el tripartit, a priori, sembla més útil per a desenvolupar el programa d'ERC. I això, des del punt de vista d'ERC, és bo per Catalunya.