Pàgines

dimecres, 4 de novembre del 2009

Lévi-Strauss

Claude Lévi-Strauss va morir el passat cap de setmana a Paris a l'edat de 100 anys (notícia al Vilaweb). Se'l recordarà per ser l'introductor de l'estructuralisme en l'antropologia i la sociologia, fent així una aportació fonamental en aquestes ciències.

De Lévi-Strauss he llegit els "Tristos tròpics", un llibre d'antropologia que parla de les relacions, models i estructures socials de diverses tribus d'indis amazònics. Tot barrejat amb reflexions i experiències de l'autor. Un llibre interessant. Sobretot per la forma com analitza les diverses tribus i com mostra com el mateix tipus d'anàlisi es pot aplicar al nostre model de societat.

És un llibre que va bé per abaixar-nos els fums de la prepotència occidental. No som tant diferents dels indis.

Poc o molt, l'estructuralisme amara les interpretacions que es fan del món, al mateix temps ha estat matisat, contestat i rebutjat per corrents filosòfics posteriors, com el postestructuralisme (Lévi-Strauss també va fer aportacions al postestructuralisme, en trobar les limitacions d'aplicar l'estructuralisme a les ciències socials), o el deconstructivisme.

Es tracta, doncs, d'una aportació fonamental, per se, a la filosofia moderna que, a més, ha fructificat en corrents nous.

Claude Lévi-Strauss, un dels grans noms del pensament del segle XX, descansi en pau.