dijous, 26 de novembre de 2009

La dignitat de Catalunya. Una crítica.

L'editorial conjunt dels principals diaris catalans ha provocat polseguera.

Tal com ho veig jo aquesta editorial conjunta és el crit d'alarma dels que creuen que és possible, o que pretenen, l'encaix amable de Catalunya a Espanya, inclús dels que creuen que és possible arribar a la independència per la via del gradualisme.

Tenim encara avui, doncs, el ribotat estatutet, fruit d'un nocturn pacte pervers entre Mas i ZP, però malgrat això aprovat per majoria absoluta als Parlaments català i espanyol i referendat pel poble català, amb poques ganes, això sí, però referendat, a les urnes.

Si la sentència sobre l'estatut del tribunal constitucional toca una sola coma d'aquest text, el constitucional haurà deixat clar que ni gradualismes, ni encaixos, ni ferderalismes ni punyetes. El discurs de CiU, PSC, IC i d'un sector important d'ERC haurà quedat desqualificat i negat per la rotunditat dels fets.

És en aquest marc que cal situar aquesta editorial conjunta, que diu que "per dignitat", els catalans no podran acceptar que es toqui l'estatutet.

Discrepo. Per dignitat, els catalans hauríem d'haver votat NO a l'estatut retallat que va tornar de Madrid. Per dignitat, l'estatutet mai hauria d'haver-se acceptat.

Jo dubto que la dignitat de molts catalans es vegi gaire afectada per una retallada considerable de l'estatutet. Una altre cosa és que els media es posin a fer d'altaveus dels seus amos i s'enceti una campanya en defensa de l'estautet i que darrera d'aquesta defensa, es pretengui encendre els anims nacionalistes a Catalunya. A mi, això ja m'estaria bé.

Ara bé, a què volen jugar? Objectivament, el que estan defensant amb aquesta editorial és l'estatutet retallat, el que va ser fruit d'un pacte entre Mas i ZP, amb la promesa mentidera del cap del Montilla de per mig. És l'estatutet que va ser ribotat un i mil cops per l'Alfonso Guerra i els seus acòlits. Aquest estautet que és una vergonya nacional, o nacional preambular, és el que es pretén defensar amb l'editorial conjunt i s'apel·la a una cosa tan seriosa com la "dignitat catalana" per a defensar-lo.

Per mi, ja ho he dit algun cop, que el tribunal constitucional es carregui l'estatutet m'és definitivament igual. Per "dignitat catalana" mai l'hauríem d'haver acceptat i ara, en una demostració de que la "democràcia" és una paraula molt puta, serà un tribunal estranger el que ens farà el favor de donar-nos una segona oportunitat per a demostrar que realment som dignes de dir-nos catalans.

Per "dignitat catalana" el proper dia 13 ha de guanyar el sí a la independència a tots els pobles on es facin consultes. Tant de bo que també es faci a pobles com Badia del Vallès, perquè crec que allà també guanyarem els que creiem en la dignitat catalana, parlin en català o en castellà.

Per "dignitat catalana", a les properes eleccions ha d'haver majoria independentista al Parlament i proclamar sense més dilacions la independència unliateralment. Ja n'hi ha prou de falses democràcies, de lleis frustrants, de ser un país sota sospita jutjat i condemnat en un tribunal. Ja n'hi ha prou.

O som catalans o no ho som. O som dignes o no ho som. I la dignitat no passa per defensar un estatutet de rebaixes i sentenciat. Si som dignes, el que ens cal es la República.

Per la República, dignitat catalana.


Enllaço aquí l'editorial del Vilaweb per Vicent Partal. El comparteixo de dalt a baix. Crític i lúcid, com sempre, sobre l'editorial conjunt dels rotatius catalans,

No puc deixar de publicar, però, l'editorial conjunt "La dignitat de Catalunya". Perquè crec, malgrat la crítica que n'acabo de fer, que és un text important. Crec que pot tractar-se d'un punt de partida per a la mobilització del país.

Estan esdevenint fets importants i cal tenir-ne constància.


La dignitat de Catalunya

Després de gairebé tres anys
de lenta deliberació i de contínues maniobres tàctiques que han malmès la seva cohesió i han erosionat el seu prestigi, el Tribunal Constitucional pot estar a punt d’emetre sentència sobre l’Estatut de Catalunya, promulgat el 20 de juliol del 2006 pel cap de l’Estat, el rei Joan Carles, amb el següent encapçalament: “Sapigueu: que les Corts Generals han aprovat, els ciutadans de Catalunya han ratificat en referèndum i jo vinc a sancionar la llei orgànica següent”. Serà la primera vegada des de la restauració democràtica de 1977 que l’alt tribunal es pronuncia sobre una llei fonamental ratificada pels electors. L’expectació és alta.

L’expectació és alta i la inquietud no és escassa davant l’evidència que el Tribunal Constitucional ha estat empès pels esdeveniments a actuar com una quarta cambra, confrontada amb el Parlament de Catalunya, les Corts Generals i la voluntat ciutadana lliurement expressada a les urnes.

Repetim, es tracta d’una situació inèdita
en democràcia. Hi ha, no obstant, més motius de preocupació. Dels dotze magistrats que componen el tribunal, només deu podran emetre sentència, ja que un (Pablo Pérez Tremps) està recusat després d’una tèrbola maniobra clarament orientada a modificar els equilibris del debat, i un altre (Roberto García-Calvo) ha mort. Dels deu jutges amb dret a vot, quatre continuen en el càrrec després del venciment del seu mandat, com a conseqüència del sòrdid desacord entre el govern central i l’oposició sobre la renovació d’un organisme definit recentment per José Luis Rodríguez Zapatero com el “cor de la democràcia”. Un cor amb les vàlvules obturades, ja que només la meitat dels seus integrants estan avui lliures de contratemps o de pròrroga. Aquesta és la cort de cassació que està a punt de decidir sobre l’Estatut de Catalunya. Per respecte al tribunal –un respecte sens dubte superior al que en diverses ocasions aquest s’ha mostrat a ell mateix– no farem més al·lusió a les causes del retard en la sentència.

La definició de Catalunya com a nació al preàmbul de l’Estatut, amb la consegüent emanació de “símbols nacionals” (¿que potser no reconeix la Constitució, al seu article 2, una Espanya integrada per regions i nacionalitats?); el dret i el deure de conèixer la llengua catalana; l’articulació del Poder Judicial a Catalunya, i les relacions entre l’Estat i la Generalitat són, entre altres, els punts de fricció més evidents del debat, d’acord amb les seves versions, ja que una part significativa del tribunal sembla que està optant per posicions irreductibles. Hi ha qui torna a somiar amb cirurgies de ferro que tallin de soca-rel la complexitat espanyola. Aquesta podria ser, lamentablement, la pedra de toc de la sentència.

No ens confonguem, el dilema real és avanç o retrocés; acceptació de la maduresa democràtica d’una Espanya plural, o el seu bloqueig. No només estan en joc aquest o aquell article, està en joc la mateixa dinàmica constitucional: l’esperit de 1977, que va fer possible la pacífica Transició. Hi ha motius seriosos per a la preocupació, ja que podria estar madurant una maniobra per transformar la sentència sobre l’Estatut en un verdader tancament amb pany i forrellat institucional. Un enroc contrari a la virtut màxima de la Constitució, que no és altra que el seu caràcter obert i integrador. El Tribunal Constitucional, per tant, no decidirà únicament sobre el plet interposat pel Partit Popular contra una llei orgànica de l’Estat (un PP que ara es reaproxima a la societat catalana amb discursos constructius i actituds afalagadores). L’alt tribunal decidirà sobre la dimensió real del marc de convivència espanyol, és a dir, sobre el més important llegat que els ciutadans que van viure i van protagonitzar el canvi de règim a finals dels anys setanta transmetran a les joves generacions, educades en llibertat, plenament inserides en la complexa supranacionalitat europea i confrontades als reptes d’una globalització que relativitza les costures més rígides del vell Estat nació. Estan en joc els pactes profunds que han fet possible els trenta anys més virtuosos de la història d’Espanya. I arribats a aquest punt és imprescindible recordar un dels principis vertebradors del nostre sistema jurídic, d’arrel romana: Pacta sunt servanda, els pactes s’han de complir.

Hi ha preocupació a Catalunya i cal que tot Espanya ho sàpiga. Hi ha alguna cosa més que preocupació. Hi ha un creixent atipament per haver de suportar la mirada irada dels que continuen percebent la identitat catalana (institucions, estructura econòmica, idioma i tradició cultural) com el defecte de fabricació que impedeix a Espanya assolir una somiada i impossible uniformitat. Els catalans paguen els seus impostos (sense privilegi foral); contribueixen amb el seu esforç a la transferència de rendes a l’Espanya més pobra; afronten la internacionalització econòmica sense els quantiosos beneficis de la capitalitat de l’Estat; parlen una llengua amb més pes demogràfic que el de diversos idiomes oficials a la Unió Europea, una llengua que en lloc de ser estimada, resulta sotmesa tantes vegades a l’obsessiu escrutini de l’espanyolisme oficial. I acaten les lleis, per descomptat, sense renunciar a la seva pacífica i provada capacitat d’aguant cívic. Aquests dies, els catalans pensen, sobretot, en la seva dignitat; convé que se sàpiga.

Estem en vigílies d’una resolució molt important. Esperem que el Constitucional decideixi atenent les circumstàncies específiques de l’assumpte que té entre mans –que no és sinó la demanda de millora de l’autogovern d’un vell poble europeu–, recordant que no existeix la justícia absoluta, sinó només la justícia del cas concret, raó per la qual la virtut jurídica per excel·lència és la prudència. Tornem a recordar-ho: l’Estatut és fruit d’un doble pacte polític sotmès a referèndum. Que ningú es confongui, ni malinterpreti les inevitables contradiccions de la Catalunya actual. Que ningú erri el diagnòstic, per molts que siguin els problemes, les desafeccions i les contrarietats. No som davant d’una societat feble, postrada i disposada a assistir impassible al deteriorament de la seva dignitat. No desitgem pressuposar un desenllaç negatiu i confiem en la probitat dels jutges, però ningú que conegui Catalunya posarà en dubte que el reconeixement de la identitat, la millora de l’autogovern, l’obtenció d’un finançament just i un salt qualitatiu en la gestió de les infraestructures són i continuaran sent reclamacions tenaçment plantejades amb un amplíssim suport polític i social. Si és necessari, la solidaritat catalana tornarà a articular la legítima resposta d’una societat responsable"

Cap comentari: