Pàgines

dilluns, 27 de juliol del 2009

Google Llibres

Que costa trobar llibres electrònics en català, i que a més siguin lliures és una cosa que ja he dit més d'un cop.

Tanmateix, de tant en tant, no fos cas que ens acostuméssim, arriba una bona notícia. En aquest cas, la versió en català de Google Books (notícia al Vilaweb).

Benvingut sigui, doncs, Google Llibres que es localitza a la següent adreça .CAT: http://books.google.cat/

El sistema està encara en versió Beta, de forma que cap esperar noves funcionalitats, correccions d'errors i afinat general de l'aplicació durant les properes dates.

Google Llibres (Google Books en català) permet llegir llibres complets, corresponents, en general, a llibres sense drets d'autor vigents, o amb llicències lliures, i fragments de mostra d'obres amb drets d'autor vigents.

Jo segueixo veient una pega: no es poden descarregar (fàcilment), és dir, per força has de llegir el llibre en línia. Bé, no es poden descarregar directament però es pot fer pàgina a pàgina. Estan en format PNG i el Firefox permet desar-les.

Jo crec que aquesta és una opció necessària. En la era dels podcasts, em sembla imprescindible.

Sobre això dels llibres electrònics, una consideració: fa cosa d'un parell de dies estava passejant pel carrer Sant Antoni, i a un basar vaig veure un eReader, és dir,un aparell per llegir llibres electrònics. El tamany, similar al d'un netbook. El preu també, o més car i tot.

eReader? per mi, no hi ha color, abans que un eReader: un netbook, o un portatil petit, o una PDA amb prou pantalla, inclús un mòbil dels de darrera generació. Però,un eReader pelat? de debò que això tindrà negoci? Encara més, suposant que decideixo gastar-me els (molts) calers que costa un e-reader. Llavors ve la qüestió dels llibres. Quin serà el preu dels llibres electrònics per a ereader? en quins formats?

Té sentit això? ¿Té sentit quan n'hi ha prou amb fer una cerca amb l'eMule o el BitTorrent per a trobar i descarregar-se milers de llibres electrònics en formats comuns?

I ara, anem millorant, disposem d'uns quants llibres més en català