Pàgines

dimarts, 22 d’abril del 2008

Dia de la terra

Avui se celebra el "dia de la terra". Bé, se celebra un dels dos dies de la terra que se celebren cada any.

Viquipèdia explica el d'avui: "El Dia de la Terra és un dia festiu celebrat en molts països. El dia de la Terra es celebra al 22 d'abril. Aquest dia es celebra internacionalment des de el 1970. El seu promotor es el senador nord-americà Gaylord Nelson, que volia conscienciar dels problemes del medi ambient per protegir la Terra.

Aquest dia s'ha convertit amb un esdeveniment informatiu i educatiu sobre el problemes del medi ambient. El ecologistes aprofiten per avaluar contaminació del aire, aigua i sòl, la destrucció dels ecosistemes, els cents de milers de plantes i animals en perill d'extinció i el agotament dels recursos no renovables. Les solucions aquest per aquests problemes són el reciclatge, preservació de recursos naturals com el petroli, la prohibició d'utilitzar productes químics perillosos pel medi ambient, acabar amb la destrucció de hàbitats fonamentals com els boscs humits i la protecció de les espècies en perill d'extinció."

L'altre "dia de la terra" el promou l'ONU i se celebra el 20 o 21 de març, coincidint amb l'equinocci de primavera a l'hemisferi nord, i amb l'equinocci de tardor, al sud. Aquell dia sona la campana de la pau japonesa a la seu de les Nacions Unides. La Earth Society Foundation se n'encarrega de l'organització de l'acte. Una aportació molt interessant és la "bandera de la terra", una bandera que no està reconeguda per cap país, però que potser representa millor que cap altre al planeta: sobre fons blau una foto de la terra feta des de l'Apollo 17, on es veu casa nostra completament il·luminada degut a que el sol es trobava just darrera de la nau espacial. La foto va rebre el nom de "the blue marble", "la bala blava" on bala es pren en l'accepció DIEC de "Petita esfera de terra cuita, de pedra, de vidre o d’altres materials que serveix per a jugar. Joc de bales.". Vet aquí la foto:


Però el "dia de la terra" d'avui és el que té més tirada mediàtica. Al voltant del dia de la terra hi ha la "Earthday Network" que fan activisme i campanyes diverses als EUA. A Catalunya, hi ha l'associació "Dia de la Terra", que tenen una web, i que aquesta darrera setmana han estat fent la "Fira de la Terra" al parc de la Ciutadella.

És molt curiós com aquest dia de la terra ha passat del tot desapercebut als mitjans i les institucions. En particular, l'ajuntament de Barcelona (on participa del govern un partit autoproclamat verd) no se n'ha fet cap mena de ressò.

És que potser els fa mala consciència alguna cosa? potser un riu?

En tot cas, feliç dia de la terra i si pot ser, per un moment, pensem en la nostra única, petita, bella i bruta bala blava. La nostra llar. L'hem de preservar. Hem de tornar-la endreçada als nostres fills.