Pàgines

diumenge, 3 de maig del 2015

Enquesta de la Vanguardia

Ja ho he dit en alguna altra ocasió: les enquestes les carrega el diable i si, a més, les encarrega el grup Godó, aleshores són doblement malèfiques.

Tanmateix, crida l'atenció l'enquesta que ha publicat avui La Vanguardia.


Objectivament, segons aquesta enquesta, l'independentisme està a cinc mesos de donar un tomb a la història d'aquest país (una altre cosa, per descomptat, és la lectura que en fa La Vanguardia): la suma d'escons de CiU, ERC i CUP dibuixa una majoria neta.  

També crec que a aquest grup es sumarà ICV, que crec que acabarà decantat-se cap a la independència més d'hora que tard. Els tinc per seriosos i compromesos amb el país, amb la seva gent.

Però, sobretot, ho faran per tàctica i per estratègia: faran el pas perquè veuran que no hi ha cap més sortida i perquè, de fet, amb ells la majoria dins de l'independentisme serà clarament d'esquerres (segons l'enquesta, avui,  esquerra i dreta empaten dins l'independentisme). Amb ICV al bloc independentista/constituent es garanteix que la matriu del nou país estarà a l'esquerra, amb l'ecologisme i amb el feminisme.

Tampoc cal ser molt llest per adonar-se que després del 27S, no es podrà perdre el temps. I caldrà anar per feina i amb decisió. L'objectiu del bloc CiU, ERC. CUP i ICV serà el procés constituent. Haurà d'encetar-se d'immediat. Segur que en parlarem d'això quan arribi el moment.

Fin i tot hi ha qui considera que Podemos no serà hostil al procés independentista perquè aquest, per una banda, esdevindrà el  procés constituent a Catalunya i perquè forçarà de forma inevitable el procés constituent a Espanya.

Repeteixo: "hi ha qui considera". Personalment, tinc moltes reserves sobre la posició  que prendrà Podemos envers el procés independentista/constituent  de Catalunya, però, en fi, hi ha qui ho diu, i jo ho consigno.

Ara bé, el que per mi és absolutament al·lucinant de l'enquesta de La Vanguardia és el resultat de Ciutadans.

Va de debò? M'estan dient que C's serà tercera força? El PP de Catalunya mai ha tingut 26 diputats com se li atribueixen en aquesta enquesta a C's. I ara una coalició PP+C's se n'aniria als 35.  35 diputats nacionalistes espanyols de dretes a Catalunya? estan bojos, o què?  Bé, no se, potser sí. Però, la veritat, crec que una força com aquesta seria molt evident al carrer i, vostès perdonin, jo no veig aquests votants per enlloc.

Potser és la majoria silenciosa que profetitza la senyora Camacho. Qui ho sap. Però jo no la veig. Així que no m'ho crec. No soc capaç de trobar tots aquests votants de C's que diu el grup Godó.

I això em porta a pensar que, potser l'objectiu d'aquesta enquesta no és tant descobrir l'aparició d'una gran esperança blanca del nacionalisme espanyolista de dretes com, més aviat, construir-la.

Val la pena que llegiu aquest estudi de l'observatori media.cat sobre com els mitjans estan tractant a C's i P's. Força revelador.

I la pregunta és perquè? doncs, crec que en essència l'encerten en aquest article d'opinió a "República": es tracta d'inflar artificialment a C's  i P's per a que, arribat el moment, siguin les taules de salvació del PPSOE i, un cop aturat el cop, sense el suport dels mitjans, i ja convertits en "casta" puguin ser fàcilment devorats, fagocitats, assimilats per aquest mateix PPSOE. Fan falta cares noves que essencialment serviran per entomar els bolets.

La diferència més gran entre C's i P's és, però, que molt probablement a C's ja li va bé aquest paper. Hom diria, fin i tot, que és per al que  va néixer C's. Algun dia Rivera serà ministre d'un govern del PP. Ja ho veureu. Temps. En canvi, a Pablo Iglesias, no el veig de ministre. Roma no paga traïdors. Em sembla que el destí de P's acabarà sent molt semblant al de Izquierda Unida (també us dic que entre P's i IU, prefereixo IU).

En fi, reflexions al voltant d'una enquesta que, pel meu gust, fa massa olor de socarrim per un excés d'hores de forn.

Als amics indepes: no afluixem. No afluixem. Estem a cinc mesos d'aconseguir-ho. El passat 9N vam obrir la porta. El proper 27S la creuarem.

No afluixem! Fins aconseguir-ho!

Donec perficiam!