Pàgines

dilluns, 8 d’abril del 2013

Falciots a Barcelona



Si sou de Barcelona i us agrada fer el badoc mirant el cel us haureu adonat que, des de fa alguns dies, ja s'hi poden veure falciots.

De moment encara passen prou desapercebuts. Els veïns habituals del cel barceloní: gavians, gavines, coloms, cotorres, garses o pardals... segueixen sent els ocells més visibles. Però els falciots estan arribant. De moment, només ha arribat l'avantguarda. Els que tenen més pressa per fer els nius, o potser els que encara aniran més al nord i estan de pas. Els falciots venen del sud. Fan hivernada a l'Àfrica i nien i crien a Europa i Àsia.

Quina casualitat! Ara mateix, al moment d'escriure aquestes línies, un falciot ha  xisclat ben fort quan volava pel davant del balcó! que potser sabies que estava parlant de vosaltres? Vola! A reveure, pilot!

Aviat arribarà el gruix de la migració. El cel de Barcelona s'omplirà amb els petits avions i els seus xisclets. No confondre mai falciots amb orenetes! els falciots són més grans, més cridaners, no fan nius si no que aprofiten forats a les parets. Les orenetes són més petites, més discretes, fan els seus propis nius amb fang als alers de les cases. Són rurals, que està molt bé, però que a Barcelona entenc que no s'hi sàpiguen trobar.

Els falciots són una altre cosa. Bulliciosos. Actius. Pragmàtics. Són, definitivament, urbans. M'atreviria a dir que clarament barcelonins. Evidentment que podem trobar falciots a moltes altres ciutats, però, amics, només a Barcelona un falciot és un falciot i ells prou que ho saben que a  Barcelona se'ls estima.

I ja estan arribant. Prenent possessió del cel. Els potents falciots. Els ocells més ben adaptats al medi aeri, i que passen pràcticament la seva vida al cel, on poden dormir o aparellar-se tot volant. Un prodigi. Vida que batega. Pura energia.

Aquests primers són els heralds de la primavera que arriba. Ara sí. Ja ve l'escalfor i la llum del sol. Aviat hi seran tots, amb els seus xisclets. Seran el so. La música. Els xisclets dels falciots. El so més alegre amb el que hom pot llevar-se.

Al bloc de davant de casa els falciots hi faran niu als forats de la paret, com cada any. Serà el moment de seure al balcó amb el sol a la cara, escoltant i observant atent els xisclets i els ràpids vols dels falciots portant insectes als pollets del niu. Entrant i sortint. Constantment. Em sentiré bé i alegre.

Falciots a Barcelona. Anuncien la millor època de l'any a ciutat. Vostès disculpin l'exaltació. Però és que arriba la primavera i aquesta és, per mi, una immillorable notícia.

Aquestes coses, la veritat, és que m'agraden molt. I que es noti.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo, que cada any per aquesta època procuro estar pendent de sentir el primer falciot, acabo d'adonar-me ara (dijous a quarts de vuit) que han arribat a la capital.

He pensat de consultar la xarxa, per veure si algú ho havia comentat, i resulta que vaig amb (mínim) quatre dies de retard!: deu ser que vaig massa atabalat...