Pàgines

divendres, 10 d’agost del 2012

"Pacte fiscal" oposat a "Independència"

S'estan congriant les forces per a que el proper 11 de setembre s'esdevingui una gran manifestació independentista a Barcelona. Una manifestació amb un lema clar i inequívoc: Independència.

Segur que son dotzenes les seccions locals de CiU que donen suport a la manifestació de l'11 de setembre.

El donen, o el donaven. Perquè des del govern de CiU es vol que la diada nacional sigui un dia de reivindicació del "Pacte fiscal". (Felip Puig també ho reclama en aquest enllaç).

Em demano: les seccions locals de CiU que segur que volien participar a la manifestació al crit d'Independència ¿tractaran de rebentar la manifestació per la Independència amb lemes, crits i càntics en favor del "Pacte Fiscal"?

Veurem la maquinària de CiU (potser de bracet amb la del PSC) manifestant-se contra la Independència?

Perquè, cal dir-ho, el "Pacte Fiscal" va en contra de la Independència.

El pacte fiscal és el penúltim intent d'encaixar Catalunya a Espanya. És un projecte autonomista, doncs. Espanyolista, per tant. D'un espanyolisme diferent al que gasten el PP i el PSOE, però espanyolisme a la fi. Un espanyolisme molt català, si es vol. Perquè no: un espanyolisme catalanista. Això sí, el que no és, per descomptat, és independentisme. No pots fer un acte en favor del pacte fiscal al matí i manifestar-te per la independència per la tarda. És una contradicció. Vol dir que no es tenen les idees clares.

El cas és que suport al "Pacte Fiscal" és el que demanava Mas en les declaracions posteriors a la intervenció que va fer per glossar la figura de Josep Maria Ainaud de Lasarte.

Les paraules del President en reconeixement de l'historiador i les respostes a les preguntes dels periodistes les podeu escoltar entre els minuts 06:56 i 24:20 del bloc horari de 13:00 a 14:00 Catalunya Informació d'ahir dijous.

El que sobta més és que, tal com diu Artur Mas en les declaracions, el que es pretén aconseguir ara mateix ni tan sols és un acord de mínims que millori el finançament amb caràcter urgent. Alguna cosa que permeti sortir de la situació d'ofec actual. No.

El que es pretén aconseguir és el compromís de "sortir del sistema de finançament comú", que "això no costa diners d'entrada", i que es vol un tracte bilateral "de tu a tu" amb l'estat.

O sigui, el gran "projecte nacional" del "pacte fiscal" és un "compromís". CiU donarà per bo, per èxit, una "promesa" de que "ja en parlarem".

Home, si ho rebaixem a aquest nivell, potser sí que tindrem "pacte fiscal" i CDC es podrà apuntar un "èxit". Ara bé, jo dubto que la Generalitat acabi l'any sense fer fallida. De fet dubto que la Generalitat sobrevisqui.

El millor de tot, és que em sembla que el Rajoy, que en tindria prou amb fer-se el gallec i que hom sospita que el "ja en parlarem" li sortirà sense voler, dirà que no. Que ni parlar-ne.

Puc entendre que havent un acord del Parlament, és obligació del President de la Generalitat el seguir tots els passos legals per presentar-lo a Espanya. Però un cop vist el panorama, amb les declaracions de Montoro, Rajoy, Cospedal... Que han deixat clar que aquesta és una via morta, el que caldria, si em permeten el consell, és tancar aquest tema del "pacte fiscal" amb el mínim desgast possible. No se si és gaire bona idea provar de rebentar la manifestació de la Diada, la veritat.

I és que en el molt hipotètic cas que al Rajoy se li escapés el "ja en parlarem", no hi han ni ganes, ni forces, ni diners per repetir un procés tan penós com el de l'estatutet. I, si m'accepten un altre consell, aniria preparant el trencament amb Espanya: La Hisenda Pròpia Unilateral Immediata o, dit més senzillament, fons suficients per afrontar els pagaments d'un any, que és el plaç màxim amb el que Catalunya hauria d'accedir a la plena independència. A tenir la clau i la caixa, com tots els països adults del món. El temps que caldria fins que pugui passar a finançar-se als mercats internacionals com un estat sobirà més.

No perdin més el temps. No maregin amb un pacte fiscal que no va enlloc. I a veure si és veritat que a les properes eleccions -anticipades, tant de bo que abans d'acabar l'any, que tenim pressa- CDC es presenta amb la independència al programa.

CDC amb la Independència al programa. No "estat propi". No "dret a decidir". No eufemismes equívocs. No. Independència. Clarament i amb lletres grosses. Sense trampes, eh?