Pàgines

divendres, 1 de juliol del 2011

Lipdub per la Llengua

L'enquesta del CEO (mireu el post anterior) deia que una quarta part dels votants del PSC votarien a favor de la independència en un hipotètic referèndum d'autodeterminació.

Segons el CEO, també votarien a favor de la independència la meitat dels votants de CiU.

la informació sobre el sentit de vot a un referèndum era més o menys intuïda i era la que permetia dir  que "CiU és el partit amb més votants independentistes".

D'acord. Suposo que sent molt laxes en la definició d'independentisme es pot arribar a donar per bo l'enunciat. Ara bé, si aquesta definició laxa l'apliquem a la informació sobre el sentit de vot dels electors del PSC potser ens trobaríem amb una sorpresa.

No m'he posat a fer els càlculs però podria tractar-se ben bé que el PSC sigui, en conseqüència, el segon partit amb més votants independentistes de Catalunya. Fins i tot per davant d'una ERC en hores baixes. En tot cas, és igual. Ni que sigui la tercera força "independentista".

Alguns farien bé de pensar si val la pena tenir tants "independentistes" a CiU o al PSC.

Doncs bé. La tercera (o segona) força "independentista" de Catalunya, per ma dels seus vint-i-cinc diputats a Madrid, va votar ahir, al Congreso de los Diputados, en contra de demanar l'oficialitat del català a les institucions de la UE.

Res de nou. No es pot dir que no es veiés venir. En tot cas, és un fet més per a rebatre l'argument que diu que és "independentista" tot aquell que votaria a favor de la independència en un hipotètic, i al pas que anem, molt improbable, referèndum d'autodeterminació.

D'altra banda, a aquest país nostre, que som tots, ens tira molt el negoci de l'espectacle: Els shows, les performances, les consultes populars no vinculants, el ser però no ser, els lipdubs... ens apassionen i esdevenen un fi en ells mateixos. Perdoneu, però jo ho sento així. Un fi quan haurien de ser una eina, un mitjà.

Un mitjà de promoció de la llengua ha estat el "lipdub per la llengua". Tant de bo que ajudi a promocionar la llengua. Ara mateix, però, a la llengua li hauria anat molt bé que els diputats del PSC a Madrid haguessin votat a favor de demanar l'oficialitat del català a Europa. Em pregunto que deuen pensar els votants "independentistes" del PSC quan passen aquestes coses. Ves a saber, potser alguns votants "independentistes" del PSC han participat en la realització del lipdub. Segur.

Tot plegat és molt esquizofrènic. En fi.

Però encara que no ho sembli, pel que acabo de dir, me'n guardaré molt de criticar les accions, els lipdubs o les performances. Al contrari. Són necessàries. Són molt necessàries. Creen consciència. Organitzen. Mobilitzen. Però han de deixar el missatge que són un mitjà. Un pas. Un estat transitori i que en acabat el lipdub cal donar més passes, i en la direcció correcte.

La millor defensa de la llengua la proporciona l'estat propi. Per accedir a l'estat propi cal  majoria independentista al Parlament i al carrer. Independentista és aquell que vota partits independentistes, és dir, aquells partits que tenen la proclamació unilateral d'independència, o la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació com a prioritari en cas d'obtenir majoria suficient.

El lipdub per la llengua està molt bé. Es tracta de la cançó "Corren" dels bagencs Gossos amb la col·laboració especial de Dani Macaco. Es tracta d'un vídeo filmat a Barcelona i compta amb la participació d'alguns personatges prou coneguts, com Núria Feliu, Pere Tapias o les noies del grup Macedònia.

Vet aquí el vídeo:


I aquí com es va fer: