Pàgines

dissabte, 16 de juliol del 2011

suspesos a les proves d'stress

Un apunt molt ràpid: si quatre entitats financeres de l'estat (dues amb seu a Catalunya) han suspès els test d'stress, i si al total d'Europa només hi han hagut vuit entitats suspeses, és dir que la meitat han estat espanyoles, aleshores ¿perquè el missatge que s'està enviant és que la cosa ha anat  bé?

A mi em sembla que tant bé no deu anar. A la resta del món, les coses no van tant bé: Als italians també els han posat el dogal de l'"austeritat". Els Estats Units estan a un pas de fer suspensió de pagaments. Es parlava d'una suspensió de pagaments "parcial" de Grècia.


De totes les notícies anteriors, la que més preocupa és la dels Estats Units. Obama busca deseperadament que el Senat permeti més deute i incrementar els impostos. Els senadors republicans s'oposen a admetre més deute si no hi han retallades i cap increment dels impostos.

Què passarà si Estats Units fa suspensió de pagaments? Estat Units deu més diners que ningú a tothom. És la primera economia del planeta. Molts països depenen directament i indirectament de l'economia nord-americana. Caldrà estar molt atents.

La data del 2 d'agost pot quedar com la del dia en que els Estats Units va fer fallida. Jo no crec que això passi. M'estranyaria molt que els republicans permetessin una fallida dels EUA que no convé a ningú. Però passi el que passi els esdeveniments assenyalen a un enduriment de les condicions de la crisi. I, per descomptat, les patirem els de sempre.