Pàgines

divendres, 8 d’abril del 2011

A "El Periódico" no li agrada la consulta del diumenge

Alguna cosa important deu ser la consulta per la independència del 10 d'abril quan  "el Periódico" li dedica l'editorial d'avui. Editorial que no és, precisament, per a animar a la gent a anar a votar. Més aviat, és per animar-la a no fer-ho. Molt curiós. Com diu un conegut meu, no és el mateix un diari en català que un diari català.

És molt curiós que es preocupin tant per una consulta que és, segons diuen, un mer "acte propagandístic", que "no amenaça en absolut «l'estabilitat política i institucional d'Espanya»", que pel seu "caràcter no vinculant la convocatòria està mancada de garanties, i els resultats, de validesa jurídica", que "Mas ja va admetre fa mesos que un referèndum en tota regla només demostraria que «Catalunya el que vol és ser espanyola», i Pujol, un nou convers, només li posa un però a la independència: que és «inviable»". Són frases de l'editorial. Si de debò es creuen el que diuen, aleshores, potser en fan un gra massa dedicant una editorial a la qüestió, no? que potser estan espantats per alguna cosa?

L'editorial té un moment hilarant: "La declaració unilateral d'independència no té lloc a la Constitució". Evident, senyors, evident. És que justament es la constitució espanyola el que es vol superar amb la declaració d'independència. Es tracta de trencar una legalitat i substituir-la per una nova legalitat. La declaració unilateral no ha de sotmetre's a cap constitució perquè és una acte constituent en ell mateix.

Ara bé, després d'aquesta frase guanyadora d'un primer premi a l'estupidesa, en ve una de punyent: "que els partits nacionalistes vagin a les eleccions amb el referèndum d'autodeterminació als seus programes; el dia en què sumessin una clara majoria al Parlament, tindrien legitimitat per obrir converses amb Madrid". O per a una declaració unilateral d'independència, afegeixo jo. Cert. Demanem-nos perquè això encara no ha passat. La frase és una crítica directa a CiU i Mas.

Tanmateix, amb tots els "però" que des de "El Periódico" vulguin posar, a dia d'avui i sense els vots de Barcelona,  ja es comptabilitzen més de 600.000 vots favorables a la Independència. Tant de bo que s'assolís el milió de vots favorables.

En tot cas, els vots independentistes -que tots ho són, però no hi són tots- als llocs on s'han fet la consulta sumen més que els vots dels partits nominalment independentistes, o que els vots de CiU. Alguna cosa vol dir això.

Aquesta força caldrà articular-la d'alguna forma. Jo crec que o es dona un creixement electoral decisiu de l'independentisme, o si es continua amb l'esquema electoral actual encara en tenim per anys de dèficit fiscal i d'infraestructures, de boicots, d'insults, de reculada de la llengua...   

I no. CiU no compta com partit independentista. Per molt que Mas i Pujol ja hagin votat a la consulta, suposem que a favor a de la Independència.

Potser que en pensem en tot això mentre esperem a anar a votar el diumenge.

Pensem-ne. I votem. Votem per la Independència.


10 d'abril. Barcelona decideix!