Pàgines

diumenge, 10 d’abril del 2011

Consulta a Islàndia

La consulta d'avui a Barcelona, per propera i per significació és, per mi, sens dubte, la notícia del dia.

Però qualsevol altre dia, la notícia hauria estat aquesta altre:

Islàndia es decanta per no tornar els diners als inversors holandesos i britànics del banc Icesave

"Islàndia no pagarà els deutes d'Icesave. El "no" s'ha imposat en el referèndum sobre si els islandesos han d'indemnitzar els inversors britànics i holandesos que van perdre els seus diners quan aquest banc privat va fer fallida. El Parlament del país havia arribat a un acord per pagar 3,9 milions d'euros als clients d'Icesave. Aquesta és la segona vegada que es neguen a assumir aquest deute. Asseguren que és un error dels banquers i no pas dels ciutadans, però el resultat del referèndum pot complicar l'entrada d'Islàndia a la Unió Europea i el seu accés al crèdit dels mercats internacionals."

I aquest referèndum d'Islàndia és oficial i vinculant.

Doncs mala sort si no poden entrar a la Unió Europea i si se'ls complica l'accés als crèdits internacionals,  però  tinc clar que avui jo també hauria votat per no pagar.

Felicitacions als islandesos per la nova lliçó de democràcia que han donat i pels pebrots que estan demostrant.

Al capitalisme que els vol sotmetre, bufetada a la cara.

Que paguin els deutes els que els han contret, o sigui els bancs i els propietaris dels bancs. ¿Oi que quan aquests tenen beneficis, se'ls queden ells? doncs ara que han tingut pèrdues, que les paguin ells. Punt. No posa enlloc que el sistema tingui que ser "privatitzar beneficis, socialitzar deutes".

A veure si aprenem tots plegats alguna cosa. Quan la democràcia funciona és una poderosa arma anti sistema.

I un altre món és possible.