Pàgines

dijous, 3 de març del 2011

Coalició ERC, RCat i DC a Barcelona?

Joan Laporta sembla decidit a no repetir coalició amb Solidaritat Catalana.

En canvi, existeix la possibilitat que acabi fent coalició amb ERC i Reagrupament per fer una llista independentista conjunta a Barcelona.

Com interpretar aquest moviment? es fa difícil de dir. Les enquestes diuen que la coalició d'ERC, Democràcia Catalana (el partit de Laporta)-i Reagrupament, suma. Suma molt i podria situar l'independentisme com tercera força a l'ajuntament de Barcelona.

Per una banda, suma.  Per l'altra banda, Solidaritat perdria la seva cara més popular i això, probablement pel que fa a confiança dels electors, resta. Resultat final, però? Les municipals diran si l'independentisme en conjunt avança.

Caldrà veure si aquest moviment de Laporta no acaba provocant el trencament de Solidaritat. En tot cas, les crisis de Reagrupament i ara de Solidaritat a mi em refermen en una convicció que sempre he tingut: a dia d'avui el projecte independentista més sòlid de tots és de llarg, ERC: per implantació al territori, per projecte polític, per maduresa dels quadres, per fidelitat de la militància i per confiança dels electors, malgrat la patacada a les darreres eleccions.

Encara és d'hora però i, com diuen a la ràdio, tot és molt confós. Està per veure si cristal·litza la coalició independentista a Barcelona, si tindrà més projecció que només les properes municipals, o si només serà un moviment tàctic, Déu mos en guard! Però el dubte més gran el genera el mateix Laporta. És una incògnita. 

Sempre he cregut que cal un partit independentista que aglutini l'espai  a la dreta d'ERC i que avui està captiu a Convergència. Reagrupament i Solidaritat podrien haver estat aquests aglutinadors però no han reeixit. Tanmateix, han estat capaços de sobreviure fins avui i, fin i tot, d'obtenir una certa representació al Parlament en el cas de Solidaritat. Tot i que sense esgarrapar en el seu teòric espai de creixement que, aparentment, era el dels votants independentistes de CiU.

M'agrada una coalició. Cada partit manté la seva pròpia personalitat, i el projecte del conjunt és un pacte que tots han d'honorar. El problema és que jo em refio d'ERC però, em puc refiar de Reagrupament i de Democràcia Catalana? són socis confiables? la seva curta, però intensa història, recomanen molta prudència.

Ho sento, però algú ho havia de dir.