Pàgines

diumenge, 25 de juliol del 2010

Sentència sobre la independència de Kosovë.

Hem estat uns dies fora de Barcelona i, per tant, desconnectats de l'actualitat. Poc més que la lectura dels titulars dels diaris de l'hotel, però sense llegir-ne les continguts. Toca ara, doncs, posar-se al dia. M'han cridat l'atenció les següents informacions:

El Tribunal Internacional de Justícia ha ratificat el procés d'independència de Kosovë. Aquest article d'opinió de Vicent Partal és una bona referència. Per cert: histories paralel·les, el constitucional espanyol ens nega el ser i els drets. El Tribunal Internacional, en canvi, reconeix drets i, indirectament, refuta al constitucional Espanyol. Com diu en Partal:


"Resulta molt important, en aquest sentit, de llegir els paràgrafs 79-84 del document (pdf), en què s'aclareixen del tot i sense ni una ombra de dubte els principis d'aplicació general següents:
–el principi d'integritat territorial, el principi de salvaguarda de la integritat territorial d'un estat, només es pot aplicar a les relacions entre estats, o siga a un estat que, per exemple, provàs d'envair-ne un altre. Però no es pot aplicar aquest principi per impedir un procés d'independència (§ 80)
–de la pràctica del Consell de Seguretat de les Nacions Unides no es pot inferir en cap cas ni un sol argument que prohibesca una declaració d'independència (§ 81)
–el Tribunal considera que la llei general internacional no conté cap prohibició contra les declaracions d'independència –i atenció a l'ús del plural! (§ 84)"


Tribunals democràtics i tribunals "constitucionals"... Felicitats, un cop més, Kosovë. Gràcies Tribunal Internacional de Justícia de La Haia, per donar-nos la raó.

Serem independents si volem ser-ho.