Pàgines

dissabte, 17 de gener del 2009

Anunci públic GEAB N°31

(Traducció per traductor.gencat.cat i repassada manual posterior)

GEAB N°31. Fase IV de la crisi sistèmica: La seqüència d'insolvència global comença.

El 2007, LEAP/E2020 anunciava que els bancs dels EUAi els consumidors eren tots dos insolvents. Fa més que un any, el nostre equip calculava que el valor de 10.000 bilions de dòlars en «béns-fantasma» desapareixerien amb la crisi. Els dos anuncis s'oposaven completament amb l'opinió comuna d'aquell temps; tanmateix resultaven perfectament justificats els mesos posteriors. En la mateixa línia, LEAP/E2020 avui calcula que una seqüència nova de la quart fase (anomenada «fase de decantació») de la crisi sistèmica global que es desenvolupa comença: la seqüència d'insolvència global.

Les greus conseqüències de la insolvència global es preveuen en aquest GEAB N°31, del qual aquest anunci presenta un extracte. Es descriu el que se suposa que posarà clarament de manifest el què és en joc en aquesta seqüència nova de la crisi. GEAB N°31 també detalla que les tendències a "favor i en contra" de l'any 2009 segons l'equip de LEAP/E2020 : quinze tendències ascendents i catorze tendències a la baixa, i instruments de decisió i de suport a l'anàlisi per a tots aquells preocupats o intrigats per l'any que s'enceta.

Al contrari del que els líders polítics i els seus bancs centrals semblen que creguin a escala mundial, el problema de liquiditat que s'estan esforçant per resoldre mitjançant caigudes de tipus d'interès històriques i creació de diners il·limitada, no és una causa sinó una conseqüència de la crisi actual. És de fet un problema de solvència que està excavant «forats negres» on desapareixen les liquiditats, podem anomenar aquests forats fulls d'estat de comptes (1), deute domèstic (2), fallides corporatives o dèficits públics. En la consideració del fet que una opinió conservadora d'aquests "béns fantasma" arribi ja a 30.000 bilions de dòlars (3), el nostre equip considera que el món està encarant ara una situació d'insolvència general que afecta en primer lloc als països i les organitzacions (públiques o privades) més endeutats i/o aquells més de serveis financers.

Comercialitzi capitalització de borses a escala mundial (en bilions de Dòlars dels EUA) - Font: Thomson Datastream financer, 01/2009
Comercialitzió i capitalització de borses a escala mundial (en bilions de Dòlars dels EUA) - Font: Thomson Datastream financer, 01/2009


Com representar la diferència entre una crisi de solvència i una crisi de liquiditat?
La diferència entre una crisi de liquiditat i una crisi de solvència pot semblar força tècnica i al final no molt decisiva pel que fa a l'evolució de la crisi actual. Tanmateix no és una disputa acadèmica simple; en efecte, segons la resposta a aquella pregunta, les accions preses per governs i bancs centrals seran o útils o completament inútils, si no perilloses.

Un exemple simple pot ajudar a entendre què és en joc. Si afronta un problema provisional d'efectiu, i si el seu banc o la seva família accepta donar-li els diners que li calen per superar el tràngol, el seu esforç és mútuament beneficiós. En efecte, pot continuar la seva activitat, pot pagar els seus empleats i a vostè mateix, el seu banc o la seva família recuperen els seus diners (amb un interès en termes del banc), i l'economia en general es beneficiava d'una contribució positiva. Però si el seu problema no és a causa d'una qüestió de flux d'efectiu sinó que es deu al fet que la seva activitat ha deixat de ser profitosa i mai no serà una altra vegada a causa de condicions econòmiques noves, llavors l'esforç fet pel seu banc o família es torna encara més perillós que la circumstància inicial. En efecte, amb tota probabilitat, la seva primera demanda de fons serà seguida aviat per més peticions, sempre fetes correspondre amb l'esperança (suposem que sinceres) que els temps difícils estan a punt d'acabar. Quanta més quantitat el seu banc o la seva família li hagi deixat (i que perdria si la seva activitat s'atura) més quantitat haurà de deixar per continuar ajudant-lo. Tanmateix si la situació empitjora, i ve un problema de rendibilitat, hi ha un moment en què s'arriba als límits: per una banda, el seu banc decidirà que n'hi ha més a perdre si continua donant-li suport que si deixa de fer-ho; d'altra banda, la seva família acaba amb tots els diners prestats perquè ha transferit els seus estalvis sencers. Llavors resulta clar per tothom que no solament vostè és insolvent o arruïnat, sinó que arrossegava amb vostè la seva família o el seu banc (4). Ha donat així un cop sever a l'economia al voltant de vostè, incloent-hi els seus parents propers (5). És important subratllar el fet que tot això podria tenir lloc amb tota la innocència perquè no era conscient de l'impacte en la seva activitat d'un canvi sobtat al context econòmic que interrompia les condicions de la seva rendibilitat.

Arxivaments de fallida diària dels EUA (01/2006 - 11/2008) - Font: CreditSlips, 01/2009
Arxivaments de fallida diària dels EUA (01/2006 - 11/2008) - Font: CreditSlips, 01/2009

Segons LEAP/E2020, aquest exemple simple il·lustra perfectament la situació que preval avui per tot el sistema financer global sencer, una part gran de l'economia mundial i tots els intèrprets econòmics (incloent-hi els Estats Units) que basaven el seu creixement en deute en els anys passats. La crisi tradueix i augmenta un problema d'insolvència global. El món s'està adonant del fet que sigui molt més pobre del que solia creure en la darrera dècada. I 2009 és l'any en què tots els intèrprets econòmics han d'intentar avaluar el seu nivell genuí de solvència, sabent que molts béns encara estan perdent valor. A més un cert nombre de creixement d'inversors ja no confien en els instruments tradicionals i indicadors de càlcul. Les agències que citen han perdut tota la credibilitat. El Dòlar dels EUA és només una ficció d'unitat monetària internacional i molts països s'estan esforçant per escapar-se'n tan de pressa com possible (6). Així, bastant correctament, l'esfera financera sencera es considera sospitosa de ser un gegantí forat negre. Pel que fa a companyies, ningú no pot dir si els seus blocs de comandes són fiables (7) perquè en tots els sectors els clients anul·len les seves ordres (8) o només que parin de comprar, fins i tot quan es baixen preus, com indica la caiguda de vendes a les passades poques setmanes (9). Pel que fa a Estats Units (i municipis), els ingressos tributaris que cauen són causes probables per a ocasionar dèficits fins i tot més alts i llavors fallides. De fet, multimilionaris russos (10), monarquies del petroli del Golf, El Dorado comercial xinès (11), totes les «gallines dels ous d'or» de companyies i institucions financeres del planeta (és a dir europeus, japonesos i al nord americans (12)) esdevenen insolvents o am prou feines solvents. La pregunta de la solvència de l'Estat federal dels EUA i dels estats federats (13) (així com de Rússia o el Regne Unit) està començant a ser feta per alguns mitjans de comunicació internacionals grans; així com la pregunta de la solvència de fons de pensions de basats en capitalitzció cursàtil, actors principals de l'economia globalitzada dels darrers vint anys.

Segons LEAP/E2020, la tendència és clara: la seqüència que ha començat aquest any és una seqüència d'insolvència global.

---------
Notes:

(1) En aquest tema, aquí hi ha una llista molt útil de bancs dels EUA a punt de fallida, presentat en LewRockwell i elaborat sobre la base de Proporció de Texas - exposició de risc de mesurament.

(2) Aquest mapa dinàmic de targeta de crèdit i delinqüències d'hipoteca als EUA (2n quart), elaborat pel banc Federal de New-York, permet adonar-se de l'abast de la crisi que afecta ingressos domèstics i la mida del seu deute. Font: NewYorkFed, 12/2008

(3) L'evolució de capitalització de borses a escala mundial és un bon indicador de «béns fantasma» desapareguts; fins i tot si el bé immoble i unes altres categories de pèrdues de capitalització de béns també s'haurien d'explicar en l'opinió, així com s'haurien de deduir augments petits (eliminats prop de la tempesta actual però per ser restaurat una vegada que el cim de la crisi se superi).

(4) no parlar sobre empleats, proveïdors, clients...

(5) Aquesta classe de situació, repetida en la balança d'un país sencer, ocasiona el caos social. De fet, l'exèrcit dels EUA mateix està començant a imaginar que el malestar social provocat per la crisi exigeix acció militar. Font : ElPasoTimes, 29/12/2008

(6) En aquest tema, LEAP/E2020 desitja a feta una recomanació per a la intenció d'institucions financeres internacionals, i en particular dels seus serveis estadístics: és urgent posar en marxa un sistema comptable internacional alternatiu, basat en una cistella de monedes (per exemple: Un 25% USD, Euro d'un 25%, un 25% Iens i un 25% Iuan, fins a líders polítics prenen una decisió formal sobre una cistella global) perquè quan demoren els EUA el seu deute i descompon el sistema monetari global com prevèiem hauria de passar el proper estiu 2009, hi haurà efectes desastrosos immediats sobre la comptabilitat de béns financers internacionals i fluxos. Per això és urgent, fins i tot si resulta de discussions no oficials i comptabilitat "negra", a reserva l'estadística actual (comptada en Dòlars dels EUA principalment) amb una altra versió, basada en una cistella de monedes, per assegurar la continuïtat d'estadística mentre el sistema monetari global s'està reconstruint.

(7) sèrie d'articles a Der Spiegel (12/18/2008), titulava «la calma abans de la tempesta: Reforçant-se per al retrocés global», dóna una bona idea de la crisi com vista des d'Alemanya. I el retrocés de mercat de transport de béns en l'eurozona il·lustra aquest fet. Font: Libération, 01/12/2009

(8) Un indicador avançat de l'economia global és proporcionat pel mercat de màquines bàsiques. En efecte les màquines bàsiques fan possible preveure de 6 mesos a 1 any per endavant l'estat de la indústria de fabricació global. Els dos constructors més grans del món i els exportadors de màquines bàsiques són Alemanya i el Japó. L'evolució de la seva producció i exportació en aquest sector és un indicador fiable de la indústria de fabricació global futura. En aquest cas, les perspectives per a 2009 són bastant sinistres des que, com Alemanya, les ordres de maquinàries del Japó registraven una depressió de per cent sorprenent de 16.2 entre octubre i novembre de 2008, i.e. la pitjor caiguda des de 1987, quan es començava a publicar aquesta classe d'estadística. Font: MarketWatch, 01/15/2009

(9) Als EUA, 2009 podria veure un quart dels detallistes tornar-se arruïnat. Font: ClusterStockAlleyInsider, 12/27/2008

(10) els «multimilionaris russos» són utilitzats per demanar diners al Kremlin, les reserves financeres del qual estan fonent-se fora de Rússia. Font: Spiegel, 01/08/2009

(11) «El Dorado xinès», tombant el 2009 serà un aiguamoll socioeconòmic. Fonts: Janelanaweb, 12/25/2008 ; Yahoo/Reuters, 01/07/2009 ; Guardià, 01/13/2009

(12) La fallida recent de Nortel, la indústria de telecomunicació principal d'Amèrica del Nord, és un exemple sorprenent.

(13) Fonts: USAToday, 12/28/2008 ; Reuters, 01/02/2009