Pàgines

dilluns, 29 de setembre del 2008

dilluns negre

La cambra de representants del EUA acaba de tombar el pla de rescat.

Als EUA els representants no segueixen una disciplina de partit sinó que són responsables directament davant dels seus electors. Malgrat que el sistema per triar-los presenta alguns dubtes democràtics importants cal reconèixer, tanmateix, que aquesta responsabilitat directa presenta una superioritat clara sobre el sistema partitocràtic que patim aquí on el poder es concentra a les cúpules dels partits i als electors que els bombin.

Doncs aquests representants han escoltat els seus electors que no veuen gens clar això de destinar diners públics a ...rescatar? salvar? A esmenar el caos i la misèria provocats per la cobdícia salvatge, bestial, infrahumana, demoníaca dels depredadors de Wall Street en primera instància, i pel sistema financer i capitalista, en definitiva.

Els han escoltat i han votat que no al pla. No es destinarà els diners de les escoles, les carreteres i els ajuts socials a engreixar encara més les butxaques dels estafadors.

És una batalla guanyada, però no la guerra. El sistema es defensarà amb urpes i dents i el pla, d'una forma o una altre, serà aprovat. N'estic bastant convençut. La pregunta, però, segueix sent la mateixa: servirà per alguna cosa? apart, és clar, de per a permetre que els lladres segueixin robant i estafant alguns dies més?

En tot cas, avui ha estat un dilluns negre a les borses (i ja en són uns quants de seguits).

L'hora en que s'ha conegut aquesta notícia, ja cap al vespre, ens garanteix un dimarts dramàtic i una altre setmana de presses, corredisses i por que es pot veure agreujada fins al pànic si les males notícies del sector financer continuen. I continuaran.

És l'inici de la tempesta perfecta?